Særligt til tillidsvalgte

Ansatte på offentlig overenskomst

Informationspligt og drøftelse

Den gensidige pligt til information og retten til drøftelse er central i MED. Information klæder medarbejderside og ledelse på til drøftelser om arbejdsforhold og giver grundlag for ledelsesbeslutninger og mulighed for fælles aftaler.

I MED er der gensidig pligt til information og drøftelse mellem ledelse og medarbejdere. Både medarbejderside og ledelse har pligt til at informere hinanden og drøfte spørgsmål der berører arbejdsforholdende.

MED ikke er et ledelses-system, men et ligeværdigt system. Meningen er at den gensidige informationspligt skal give ledelsen mulighed for at træffe beslutninger på et så oplyst grundlag som muligt. Og at ledelse og medarbejdere, så ofte det kan lade sig gøre, træffer fælles langsigtede beslutninger (retningslinjer).
Informationspligten og retten til drøftelse gælder for alle forhold af betydning for:

  • Arbejdsforhold
  • Personaleforhold
  • Samarbejdsforhold
  • Arbejdsmiljøforhold

Alt, der falder under disse forhold har ledelsen pligt til at informere om inden beslutning træffes og der skal være drøftelser, hvis en af parterne ønsker det.

Det giver jer muligheden for at råbe "vagt i gevær" og være med til at forsøge at kvalificere det grundlag, der skal træffes beslutning på. Brug jeres faglighed og bidrag med jeres valggrundlags synspunkter, forslag, og bekymringer. Brug også jeres viden om betydningen for opgaveløsning og arbejdsmiljø.

Se også:

MED-rammeaftalen for kommunerne, §7

MED-rammeaftalen for regionerne, §7

Medarbejdersidens synspunkter skal fremgå

Medarbejdernes synspunkter og forslag skal fremgå af det skriftlige referat og indgå i ledelsen beslutningsgrundlag. Skal politikerne træffe en beslutning om det drøftede emne, skal medarbejdernes synspunkter og forslag fremgå af det skriftlige materiale til den politiske behandling.

Fører drøftelserne til fælles beslutninger i form af retningslinjer skal de også være skriftlige.

Ledelsens forpligtelse til information og drøftelse

  • Ledelsen har, som tommelfingerregel, informationspligt når den ønsker at træffe beslutninger som har principiel karakter. Du kan læse mere om lederens informationspligt i Notat om Information og drøftelse 
  • Ledelsen skal give informationen tidligt nok til at det giver gode muligheder for en grundig drøftelse og så medarbejdernes synspunkter kan indgå i ledelsens og/eller kommunalbestyrelsens beslutninger
  • Ledelsen skal give informationen i sådan en form, at det giver gode muligheder for en grundig drøftelse

Ledelsen skal altså give informationen i en form og i så god tid at medarbejdersiden kan forberede sig til drøftelserne.  

Kravet til information stiger i takt med kompleksitet og betydning for medarbejdere

Kravene til ledelsens information stiger jo mere kompleks sagen er og jo mere indgribende sagen er for medarbejderne. Jo mere kompleks og indgribende - jo mere tid og mulighed skal medarbejdersiden have til  at forstå informationen, forberede sig og høre sig bagland. Der er altså ikke et bestemt tidspunkt, man skal have informationen på – det afhænger af den konkrete sag.


Medarbejdersidens forpligtelse til information

Som medarbejderrepræsentant har man pligt til at informere ledelsen om, hvad der rør sig på arbejdspladsen, og hvordan medarbejder-repræsentanterne tror medarbejderne vil reagere på konkret beslutning.