Pressemeddelelse

Mangel på medarbejdere i ældreplejen: Vi skal gøre faget mere attraktivt

De danske kommuner skriger på ansatte inden for ældreområdet. Der er behov for mere anerkendelse og respekt for faget, mener FOA.

Tre ud af fire kommuner mangler ansatte til ældreområdet. Det viser en ny rundspørge fra Kommunernes Landsforening.

Problemet bliver bestemt ikke bedre i fremtiden, så der er et kollosalt behov for at handle nu, mener formand for social- og sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr.

”Vi ved, at antallet af plejetrængende ældre stiger. Samtidig vil tre ud af 10 af de nuværende medarbejdere i ældreplejen om 10 år være gået på pension. Derfor skal vi gøre faget mere attraktivt, så vi også i fremtiden kan have en kvalificeret ældrepleje.”

”Vi skal tale faget op – det er en samfundsmæssigt vigtig opgave, medarbejderne udfører. Vi hører gang på gang om urimelige arbejdsforhold og en arbejdsdag, hvor man skal løbe hurtigere og hurtigere for at nå det hele. Vi ved, at mange søger ind i faget, fordi de gerne vil arbejde med mennesker og give borgerne omsorg, men når besparelser skærer nærværen og omsorgsdelen ved jobbet fra, tror jeg det afskrækker nogle fra at søge ind i faget,” siger hun.

Samtidig bør de ansatte i ældreplejen have ret til at få fuld tid modsat nu, hvor en stor del af medarbejderne er ansat på deltid.

”Kommunerne har brugt deltidsansættelser som en måde at spare penge på. Vi ved, at to tredjedele af FOAs medlemmer arbejder deltid og mange ønsker at gå op i tid. For samfundet begrænser det arbejdsudbuddet. Når vi nu kan se, at manglen på arbejdskraft er så stor, bør vi give flere mulighed for at komme på fuldtid,” siger Karen Stæhr.

For at imødekomme det stigende behov for flere medarbejdere i ældreplejen i fremtiden, skal der optages 13.000 nye om året på social- og sundhedsuddannelserne de næste 10 år. Lige nu bliver der kun optaget lidt over halvt så mange.

Derfor bør man også i de aktuelle finanslovsforhandlinger se på, hvordan man lokker flere til at søge ind på uddannelserne.

”En af de ting, vi kan gøre, er, at indføre voksenelevløn fra 21 år frem for de nuværende 25 år. Det kan få flere til at søge ind på skolerne,” siger Karen Stæhr.