FOA: TV2-afsløringer stiller spørgsmål ved udlicitering

Udlicitering sker på fejlagtigt grundlag, afslører TV2-program. Kommuner gambler med velfærden, når de accepterer dumpingtilbud, advarer Dennis Kristensen, FOA.

Her til aften afslørede TV2-programmet ’Velfærd til salg – pleje under pres’ en række groteske og uværdige forhold hos et af de private plejehjem, der er blevet fremhævet som et fyrtårn inden for privat ældrepleje. 
 
Ifølge tidligere ansatte og pårørende er virkeligheden en helt anden. Den handler fx om beboere, der må ligge med indtørret afføring i bleerne, fordi der ikke er personale til at tage sig af dem. 
 
”Det er fuldstændigt uacceptabelt, det der er foregået. Søhusparken har eksempler på nogle af de mest kritisable forhold, jeg endnu er stødt på. Det er uværdigt, og vi kan ikke være det bekendt over for de ældre og de ansatte,” siger forbundsformand Dennis Kristensen, FOA. 
 
I sin anbefaling til landets politikere om, hvordan man kunne øge udlicitering af den offentlige velfærd, fremhævede Produktivitetskommissionen ellers Søhusparken som et lysende eksempel på, hvordan man med fordel kunne lade private firmaer overtage ældreplejen. 
 
Kommissionens belæg for at kalde Søhusparken et eksempel til efterfølgelse var imidlertid, at de havde talt med direktøren fra Forenede Care, der driver Søhusparken, og kommunens mand, der stod bag udliciteringen. 
 
Begge meddelte, at det gik godt. Det gjorde det bare ikke. 
 
Det private plejehjem har modtaget et usædvanligt højt antal klager fra pårørende og personale. I foråret fik de en sønderlemmende kritik fra embedslægen oven på en række andre kritiske rapporter. I dag indrømmer Syddjurs Kommune selv, at niveauet på det private plejehjem ligger under kommunens egne plejehjem. 
 
”Forenede Care erkender i udsendelsen, at man ikke kan drive plejecentret billigere end kommunen, men at man er kommet med et billigere tilbud for at få foden ind på det danske marked. Det her viser, at det er helt forkert at satse på det billigste dumpingtilbud, når kommuner udliciterer velfærdsopgaver. Hvis noget ser for godt ud til at være sandt, så er det det ganske ofte,” siger Dennis Kristensen.