Løn og arbejdsforhold
Vil du have gode arbejdsforhold?
Arbejdstid
Arbejdstiden er 48 timer om ugen i tidsrummet kl. 06.00-18.00. Derfor optjener du, udover den normale ferie på 6 uger, 7 afspadseringsdage om året. For dagplejere på 58-59-60 år er der henholdsvis 4-5-6 seniorfridage om året. Du kan som 58 årig sige nej tak til gæstebørn.
Se overenskomsten
Løn
Du har en fast grundløn pr. måned. Den er løntrin 18 og løntrin 24, hvis du er uddannet pædagogisk assistent. Hvis du er uddannet pædagog skal du kontakte din lokale FOA-fagforening for oplysninger om evt. tillæg.
Find løntrin
Dagplejernes fradrag
Som dagplejer får du et fradrag, fordi du har udgifter ved at drive dagpleje herunder: børnenes kost, øget el-, vand- og vandforbrug, slitage på hjemmet.
Standardfradraget er på 60% og beregnes efter træk af AM-bidrag, pensionsbidrag mv. herunder ATP og herefter beregnes det ligningsmæssige fradrag (på ca. 27%). Værdien af fradraget er derfor forskellig fra dagplejer til dagplejer.
Hvis du f.eks. er indplaceret på løntrin 19 (grundløn) og bor i Slagelse og har en månedsløn på 26.840 (løngruppe 1), så kan værdien af fradraget udregnes til ca. 3.800 kr. om måneden.
Der er i princippet to typer fradrag for dagplejerne: Standardfradraget (på 60%) og et fradrag, der udregnes på baggrund af dagplejerens faktiske udgifter. Ved standardfradragsmetoden skal du ikke gøre noget – du får via SKAT bare automatisk indregnet et fradrag i din udbetalte indkomst.
Den anden metode er i realiteten ikke brugbar, da det kræver, at du har op mod ca. 19.000 kr. i faste udgifter om måneden, som du skal kunne dokumentere at disse vedrører dagplejen.
Standardfradraget er derfor det, som de fleste dagplejere anvender. Du kan se dit fradrag i rubrik 466 på din årsopgørelse.
Krav til dig som dagplejer
Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvilke krav der stilles til dig som dagplejer:
- I alle kommuner er der krav om, at der ikke må ryges i dagplejehjemmet i åbningstiden.
-
Kommunen vil indhente en straffeattest på dig og din ægtefælle/samlever og en børneattest inden du bliver ansat som dagplejer.
- Der kan være bestemte krav til den måde, dit hjem er indrettet på.
I nogle kommuner er der mulighed for at blive ansat som dagplejer for børn med særlige behov, allergidagplejer eller gæstedagplejer.
For at høre nøjagtigt, hvilke krav der stilles til dig, skal du kontakte din kommunes dagplejekontor. Du kan finde dit daglejekontor ved at søge på Google med søgeordene 'din kommunes navn' og 'dagplejen'.