Ingen modregning i efterlønnen for arbejde inden for sundhedsvæsenet

Normalt skal arbejde modregnes i efterlønnen. Men frem til den 31.
december 2024 kan du som efterlønsmodtager arbejde inden for sundhedsvæsenet, uden arbejdet bliver modregnet i din efterløn. 

Arbejdstimer uden modregning

For at slippe for modregning af alle dine arbejdstimer inden for sundhedsvæsenet, skal ansættelsen være påbegyndt den 1. januar 2023 eller senere. Derudover skal du være gået på efterløn, da ansættelsesforholdet startede.

 Hvis du er begyndt i jobbet inden den 1. januar 2023, eller inden du gik på efterløn, er det kun ekstra timer, der udbetales som ekstra løn, der ikke skal modregnes. 

Du skal arbejde i sundhedsvæsenet 

For at undgå modregning skal du arbejde inden for sundhedsvæsenet. 

Du arbejder inden for sundhedsvæsenet, hvis du fx er ansat:

  • På et offentlige sygehus.
  • Hos lægevagten.
  • Som præhospitalt ambulancepersonale.
  • Hos en praktiserende læge eller speciallæge.
  • Hos en fysioterapeut, ergoterapeut, fodterapeut eller kiropraktor.
  • Hos en tandlæge eller tandplejer.
  • Hos en psykolog.
  • Hos den kommunale sundheds- og ældrepleje.
  • På et privathospital, der udfører opgaver under det regionale udbud eller det udvidede frie sygehusvalg.

Det er underordnet, hvad din arbejdsfunktion er på arbejdspladsen, når blot du er ansat inden for sundhedsvæsenet. Er du ansat på et offentligt sygehus, i en privat lægepraksis eller på et kommunalt plejehjem, vil arbejdet derfor være omfattet, selvom du fx arbejder som rengøringsassistent eller som teknisk serviceassistent og dermed ikke har med pleje/pasning/behandling af borgere og patienter at gøre.

Er du ansat hos en privat leverandør (fx et vikarbureau) og udfører sundhedsfagligt arbejde for en kommune eller en region, vil arbejdet også være omfattet af fradragsfritagelsen. 

Skattefri præmie
Hvis du er ventet med at gå på efterløn så længe, at du optjener skattefri præmie af dine arbejdstimer i efterlønsperioden, kan du risikere, at din skattefrie præmie bliver lavere, hvis du gør brug af ordningen. Har du udskudt overgangen til efterløn i mindst 2 år, fra du fik dit efterlønsbevis, bør du derfor søge vejledning i din lokale a-kasse, inden du gør brug af ordningen. 

Læs mere om skattefri præmie

Kontakt os
Vil du høre mere om muligheden for at arbejde i sundhedsvæsenet uden at blive modregnet i efterlønnen, skal du kontakte din lokale a-kasse.

 

Erklæring fra din arbejdsgiver

Vi må først undlade at modregne dine arbejdstimer, når din arbejdsgiver har bekræftet, at du arbejder indenfor sundhedsvæsenet. Det gøres på blanketten nedenfor.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til at logge ind eller udfylde blanketten, kan du ringe til eller chatte med os.

Mandag-torsdag: 9-16 og fredag: 9-12:

Ring på 46 97 25 91

Hverdage mellem 16 og 20:

Ring på 46 97 10 10

iStock