Mød kokken Magnus

Magnus er kok i daginstitutionen Lergöken, der ligger i universitets- og domkirkebyen Lund. Institutionen ligger i udkanten af byen, tæt på naturen og har ca. 100 børn i alderen 1-5 år fordelt på seks grupper. 

Der lægges vægt på udelivet. Det inviterer til motorisk udfoldelse og nærhed til naturen. Legepladsen er indrettet med krydderurtebede, æbletræer og en sommerfuglebusk, som kaldes ”sommerfuglerestauranten”

Magnus henviser til svensk husmandskost som sin inspirationskilde. Han mener, at børnene får pizza og burgere nok derhjemme og beklager, at den gamle svenske mad tradition er på tilbagetog. Det vil han gerne gøre noget ved, så her får børnene bl.a. sammenkogte retter, der har været på komfuret i flere timer og gode supper.

Børnene får næringsrig kost og de spiser meget. Maden er god og forældrene fortæller, at deres børn efterlyser mad som den i Lergöken, når det er weekend.

Magnus anvender ikke halvfabrikata. Friske råvarer ligger til grund for maden, og der bages frisk brød hver dag. Økologi, sæsonbestemte og lokale råvarer foretrækkes. Hellere et svensk æble end et økologisk, der kommer fra den anden side af kloden. 

Det er Magnus’ erfaring, at børn kan lide den mad, de kender, så måden, maden ser ud og serveres på, har betydning. Børnene vil vide og kunne se, hvad de spiser. Men maden skal også varieres, og når Magnus præsenterer børnene for en ny smag og ingrediens, så er det i første omgang i små mængder og findelt, f.eks. svampe. Det gentages så i større mængder, og langsomt bliver den nye smag genkendelig for børnene.

Køkkenet er Magnus´ selvstændige arbejdsområde. Han udarbejder en menuplan for 7 uger, som bliver lagt ud på hjemmesiden. De 7 uger gentages med variationer i forhold til årstiderne.

Skal institutionen på heldagstur, har børnene madpakker med hjemmefra. Er det en skovtur, kan Magnus tage med, og så er der grillmad på menuen.

I Lergöken lægger man vægt på, at måltider er en æstetisk oplevelse, og dets sociale dimension vægtes. Når børnene er fælles om maden ved bordet, så inviteres de til samvær og venskab. Når der skal spises, henter børnene sammen med en voksen rulleborde med mad og service, og de hjælper med borddækningen og afrydningen.