Mad og traditioner i Sverige - fokus på sundhed

Sverige er landet med smukke huse, store dyr og en vild natur. Lækre kantareller betragtes som skovens guld og alle børn vokser op med historier om både "Alfons Åberg" af Gunilla Bergström, og "Emil fra Lønneberg" af Astrid Lindgren. Kom tættere på Sverige og landets madtraditioner. 

I Sverige er sundhed ikke blot den enkeltes ansvar

Sverige har tradition for opmærksomhed på sundhed. Sundhed ses ikke blot som et individuelt ansvar i forhold til den enkeltes livsstil, men at samfundet har et medansvar i forhold til de rammer, der skabes for trivsel.

Den tidligere traditionelle husmandskost var solid og fed. Den hang sammen med de lokale råvarer og de forarbejdnings – og opbevaringsmuligheder, der var tilstede. F.eks. behøvede man kun at bage knækbrød (knäckebröd) et par gange om året, fordi det kunne opbevares. Saltet svinekød og saltsild var ofte hovedingredienser i den daglige mad.

Tyttebær serveres til mange svenske retter. I gammel tid var det nødvendigt at anvende de råvarer, der var tilstede. I det nordlige var der ikke så stor mulighed for produktion af grøntsager, så man brugte de bær, der var i skoven. Brugen af tyttebær bredte sig til hele Sverige, og de velsmagende bær anvendes også i stort omfang i dag.

Som i andre lande påvirkes de svenske spisevaner af strømninger og tendenser udefra, så man finder restauranter og retter fra mange nationaliteter. Og man ser, hvordan den traditionelle svenske mad får et twist eller ændres med nye udenlandske ingredienser.

Sverige er gennem de senere år blevet internationalt berømt for sin gastronomi. De promoverer det nordiske køkken, og man har på kreativ vis forstået at udnytte de særegne råvarer især fisk, vildt, svampe og bær.

Svenskernes tre hovedmåltider er: Frukost (morgenmad), lunch (frokost) og middag (aftensmad). Mange får varm mad til lunch, og måltidet indtages ofte i kantiner eller på restauranter. Også i de svenske daginstitutioner og skoler serverer man varm mad til børnene midt på dagen.

Mad ved svenske højtider

Midsommeraften spises der nye kartofler med dild, sild med syrnet fløde og purløg og jordbær med fløde. Og så drikkes der snaps og øl.

D.13 december deler Luciabrude lussekatter (safranbrød) ud. Brudene går i optog og synger, men traditionen er også, at man om morgenen vækkes af en hvidklædt luciabrud med lys i håret, som serverer kaffe og lussekatter.

Den traditionelle svenske julefrokost består af et stort koldt bord med sild, laks, saltmad, pølser, flæsk og skinke. Juleaften får man skinke, lutfisk (tørret fisk), kartofler, kål og risengrød med en mandel i.