Appel til politikerne: Lav en ligelønspulje

Selv om lønmodtagerne selv har rejst et fælles krav om en ligelønspulje, er der behov for, at også landets politikere bakker op og bidrager til at udligne uligeløn.

Lønmodtagerne har taget det første skridt imod at opnå ligeløn mellem mænd og kvinder. Nu må politikerne på Christiansborg løfte deres del af ansvaret. De skal bidrage til en udligning af uligelønnen. Ellers vil end ikke de børn, der sidder i børnehaverne i dag, nå at opleve ligeløn.

Sådan lyder pointen i en appel til Folketingets politikere på Christiansborg fra Sundhedskartellet, BUPL, Socialpædagogerne og FOA.

Sammen har de fire organisationer sat ønsket om en pulje til de kvindedominerede fag på kravlisten ved forhandlingerne om de offentlige overenskomster. Et krav, som de øvrige faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet har valgt at bære ind til forhandlingsbordet som et fælles krav, på trods af, at en særlig pulje til kvindedominerede fag vil betyde mindre til andre.

Netop det forhold betyder, at der er grænser for, hvor langt lønmodtagerne kan nå i forhold til at skabe ligeløn. Derfor er der behov for Christiansborgs hjælp, lyder budskabet fra de fire organisationer bag appellen.

”Børn, der leger i børnehaven i dag, vil med største sandsynlighed stadig arbejde på et kønsopdelt arbejdsmarked, hvor køn bestemmer løn, når de går på pension. Med mindre du og dine kollegaer viser handling og vilje til at skabe ligeløn,” lyder det i appellen fra de fire organisationers formænd. 

Det er anden gang, de sender en appel til folketingspolitikerne om at etablere en særlig ligelønspulje. Første gang var i september. Lønforskellen mellem mands- og kvindedominerede fag er på både 10, 20 og helt op mod 30 procent, om end uddannelseslængden bag er den samme.

Læs appellen til folketingsmedlemmer her