FOA: Behov for nyt botilbud i psykiatrien

Det er godt og rigtigt, at regeringen nu vil indføre et nyt botilbud i psykiatrien, mener FOA. Flere af forslagene i regeringens nye plan om at hindre vold på bosteder får entydig støtte af FOA.

”Erfaringerne de sidste år har klart fortalt, at en mindre gruppe af udadreagerende psykiatriske patienter har været decideret fejlplaceret i de kommunale botilbud under serviceloven. Fem drab på fire år – og langt flere tilfælde, hvor det var tæt på at gå galt – har fortalt en entydig historie om, at der er brug for handling her og nu,” siger Dennis Kristensen.

 

”Desværre ser vi allerede et noget pinligt slagsmål mellem regioner og kommuner om organiseringen af dette her, og det er desværre tydeligt, at slagsmålet drejer sig om at tørre regningen af på modparten. Vi har ventet mere end fire år på handling. Der hersker for FOA ingen tvivl om, at skal der anvendes tvang over for psykiatriske patienter og beboere, så hører området hjemme under sundheds- og psykiatrilovgivningen. Det bør stå glasklart, at tvang ikke hører hjemme på kommunale botilbud, der både formelt og reelt er borgernes eget hjem,” siger Dennis Kristensen.

 

FOA er med på en række af de nye forslag om klarere kommunikation mellem systemerne, bedre rådgivning, forbedring af arbejdsmiljøet og en styrket indsats mod kriminalitet på bostederne.

 

”Retningen er god nok, men der er næppe penge til det hele med en enkelt satspuljebevilling,” mener Dennis Kristensen.

 

”Der er ikke sat penge af til flere sengepladser i psykiatrien. Der kommer ikke flere hænder på de kommunale bosteder. Det mangler i den grad i udspillet, og det er den store bagside af denne medalje. Tværtimod ser vi helt aktuelle besparelser i regionerne på det psykiatriske område, senest her den anden dag i region Hovedstaden. Risikerer vi at spare løs i den ende af systemet for blot at lappe noget i den anden ende,” spørger Dennis Kristensen.

 

Han peger på, at det siden kommunalreformen i 2007 har været fatalt at afspecialisere den socialpsykiatriske indsats efter amternes lukning. Kommunerne har stået som aftagere af patienter, der aldrig har hørt hjemme i kommunale botilbud.

 

”Vi har brug for flere hænder og for ny målretning af indsatsen. Lad os få området på finansloven nu i stedet for at hente denne fire års bevilling fra satspuljen, og dermed andre svage grupper. Pengene bør naturligvis hentes på de årlige finanslove. Udfordringerne på dette område vil med stor sandsynlighed bestå til evig tid,” siger Dennis Kristensen.