Svenske mellemmåltider

Lussekatte

(Safranbrød til Lucia)

25 boller

150-200 g smør
5 dl mælk
50 g gær
1 breve (1 g) safran
1 spsk. vaniljesukker
175 g sukker
1 tsk. salt
750 g mel
Æg til pensling og rosiner til pynt

Smelt smørret, hæld mælken i og lun det til håndtemperatur. Hæld væsken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt safran, vanilje, sukker og salt. Ælt dejen smidig med melet – tilsæt evt. mere mel om nødvendigt. Lad dejen hæve i 30 minutter.

Dejen trilles til pølser på ca. 15 cm lange og 1½ cm tykke. De formes som et S, hvor enderne er lukket til. Læg en rosin i centrum på hver ende af S’et.

Efter hæver 15 minutter, pensles med æg og bages 12-20 minutter ved 200 grader.

Blåbärs- och bananmix

(Yoghurtdrik med blåbær og banan serveres med en bolle med smør)

Antal børneportioner: 20

9 bananer
2,5 l. Blåbær
8 – 10 dl. vanilje yoghurt

Blend ingredienserne til drikken har fået en blød konsistens som smoothies.

Enkel ostkaka

(En hurtig og lækker ostekage, der serveres varm med bær og frugt)

Antal børneportioner: 20

2 dl. mandler
8 æg
8 spsk. rørsukker
6 spsk. hvedemel
8 dl. mælk
2 bøtter hytteost a 500g

Stil ovnen på 180 grader. Hak mandlerne. Pisk æg og sukker. Bland mandler, mel, mælk og hytteost i. Hæld dejen i smurte forme og dem i ca. 40 min.

Pizza Bahia

(Pizza for slikmunde, der serveres med reven gulerod)

Antal børneportioner: 20

10 runde tortilla brød
Nutella eller jordnøddesmør
10 bananer

Stil ovnen på 160 grader. Læg tortillabrødene på bagepapir, smør dem med Nutella/jordnøddesmør og fordel bananer skiver over hele brødet. Bages i ovnen 3 – 5 min.

Knäckebrød med ost

(Runde knækbrød med ost)

Typiske svenske oste er Herrgård og Präst, serveres med blandet frugt.

Blåbär havregrynsgröt med blåbär och banan

(Blåbærhavregrød med blåbær og banan, serveres med et glas mælk)

Antal børneportioner: 20

3,5 l. Vand
7 dl. grove havregryn
7 dl. fine havregryn
lidt salt
500 g. blåbær

Desuden: flydende honning, blåbær, banan og lidt hakkede mandler til topping.

Kog vand, gryn og blåbær ved svag varme under omrøring ca. 5 – 6 min. Indtil bærrene er møre og grøden er lyslilla. Top tallerknerne med flydende honning, lidt friske bær, banan og evt. hakkede mandler.