Tillidstrioen Liselotte Hillestrøm (tv), Cecilia Sandberg og Helle Munkholm Wulff har flere mål med deres TR-indsats. De ønsker blandt meget andet at gøre en god arbejdsplads endnu bedre.
Foto:
Jørgen True
De repræsenterer 1.700 handicaphjælpere: ”Vi arbejder alene, men løfter i flok”
På mindre end et år har tillidsrepræsentanterne Helle Munkholm Wulff, Liselotte Hillestrøm og Cecilia Sandberg løftet det faglige arbejde i Olivia Danmark. Det kan være svært på en arbejdsplads, hvor alle kolleger arbejder alene og er spredt over hele landet. Men resultaterne er på vej.
Af: Morten Bruun
Som handicaphjælper er Helle Munkholm Wulff vant til at arbejde alene. Og i mange timer. Ofte fra midt på eftermiddagen til næste morgen. Det har hun det fint med. Faktisk oplever hun arbejdet med at hjælpe en 35-årig kvinde med Downs som ’verdens fedeste job’.
De vilkår er ikke usædvanlige i hendes branche. Hun deler dem blandt andet med de rundt regnet 1.700 kolleger, der ligesom hende er ansat i Olivia Danmark.
Landet over møder de både nat og dag for at tage sig af borgere, der ikke kan passe på sig selv. Til gengæld er det sjældent, at handicaphjælperne møder hinanden. Og derfor har det kollegiale fællesskab – både det faglige og det sociale – lidt trange kår.
Kortere vej ledelse og medarbejdere
Sådan var det i hvert fald indtil for et lille år siden, hvor Helle Munkholm Wulff sammen med kollegerne Liselotte Hillestrøm og Cecilia Sandberg stillede sig til rådighed som tillidsrepræsentanter.
Og tillids-trioens ambitioner fejler ingenting. Nu skal der løftes i flok for kollegerne i en af landets største private udbydere af hjælpe- og støtteordninger til børn og voksne.
”Vores vigtigste opgave er at sikre, at overenskomsten overholdes,” siger Helle Munkholm Wulff og fortsætter:
”Men så håber vi blandt meget andet også, at vi kan være med til at gøre distancen mellem ledelse og medarbejdere kortere. At vi er med til at gøre Olivia, som i forvejen er en god arbejdsplads, til et endnu bedre sted.”
Vi asfalterer mens vi kører
Helle Munkholm Wulff lægger ikke skjul på, at det første års tid har været lidt famlende. Det er ikke kun kollegerne, der skal vænne sig til, at de nu har egne tillidsrepræsentanter. Det skal Olivia også, og indsatsen virker. Resultaterne er begyndt at dukke op.
For eksempel har trioen taget hånd om, at nye lønstigninger udbetales til tiden, efter at der var lidt rod med håndteringen af de nye tillæg fra trepartsforhandlingerne.
Tilsvarende har ledelsen og tillidsrepræsentanterne også indført faste møder. Det første fandt sted omkring årsskiftet, og nu kører de fast hver anden måned.
Alle nyansatte får også en velkomstmail, hvor trioen præsenterer sig og blandt andet inviterer de nye kolleger til at melde sig ind i FOA.
Og så kan alle kolleger nu kontakte deres tillidsrepræsentanter på mail og bede om hjælp eller gode råd. Dén mulighed bruger de.
”Vi prøver at opfinde en måde at gøre det på, som passer til os. Vi asfalterer, mens vi kører,” som Helle Munkholm Wulff formulerer det.
Overvejer stafetløb som aktivitet
En af de store udfordringer er mulighederne for at samle kollegerne. Eksempelvis deltager der kun fire personer, når Helle Munkholm Wulff er til personalemøde. Det er – ud over hende selv – en teamleder og de to andre handicaphjælpere, der ansat til at passe på den unge kvinde.
”Det kunne være skønt, hvis vi kunne finde på nogle aktiviteter, der samler os lidt mere. En mulighed kunne være, at Olivia deltager i DHL’s stafetløb, som jo foregår flere steder i landet. Den idé leger vi lidt med, og nu må vi se, om det bliver til noget.”
Olivia Danmark opererer i 65 kommuner, og de tre tillidsrepræsentanter dækker hele landet i fællesskab. Både de faste handicaphjælpere og ’akutterne’, som vikarkorpset kaldes. Og her peger Helle Munkholm Wulff på et særligt forhold, der har haft stor betydning for dem.
”Vi har alle tre fået mulighed for at stå som medlemmer i FOA Trekanten. Her har de godt fat i den private sektor, og det er en kæmpe fordel for os, at vi er organiseret det samme sted, taler med samme faglige medarbejdere og tilbydes at være med i det samme netværk.”
Helt tæt på OK25
Den nu 64-årige handicaphjælper har været ansat i Olivia Danmark i fire år, efter at hun tidligere havde job som social- og sundhedshjælper, dagplejer og pædagog.
Hun har blandt andet været ansat i børnehaver og institutioner for borgere med fysiske og psykiske handicaps. Og undervejs har hun såmænd også haft en kort periode som tillidsrepræsentant i en børnehave.
”Min far var fagligt aktiv, og jeg har aldrig været i tvivl om, at man er medlem af fagforeningen. Og så kan jeg godt lide at blande mig og prøve noget nyt, og det var vel alt sammen medvirkende til, at jeg meldte mig, da vi for at par år siden blev opfordret til at vælge tillidsrepræsentanter,” siger Helle Munkholm Wulff.
Det var FOA, der stod bag den opfordring, og efter en ganske kort periode som suppleant, indtog hun sin nuværende rolle. Og siden er det faktisk gået stærkt med det faglige arbejde. Senest fik hun således plads i FOAs forhandlingsudvalg, da der blev forhandlet nye overenskomster for de privatansatte handicaphjælpere.
”Det var en fuldstændig vild oplevelse. Jeg blev ret imponeret over vores politikere og de embedsmænd fra forbundet, der er med ved forhandlingerne. Fagligt lærte jeg rigtig meget, og så er det i øvrigt mit indtryk, at der også blev lyttet til mig,” siger Helle Munkholm Wulff og tilføjer:
”De uger gjorde mig til en bedre tillidsrepræsentant.”