Særligt for tillidsvalgte


Ansatte på offentlig overenskomst

Vil du have indflydelse på næste års budget?

De kommende måneder vil bestemme, om opgaver og ressourcer hænger sammen til næste år. Eller om I skal spare for at få enderne til at mødes. Læs med hvis du vil blive klogere på budgetarbejdet i kommuner og regioner - og hvordan I kan få indflydelse næste års budget.

Arbejdet med næste års budgetter er allerede startet i alle landets kommuner og regioner. Men de vigtigste beslutninger bliver truffet de kommende måneder: Hvor og hvor meget skal vi spare? Hvilke områder skal have flere penge, fordi behovet stiger? Hvilke opgaver skal flyttes rundt, og hvad betyder det for økonomi og ressourcer?

Mange spørgsmål bliver afgjort i budgetterne, eksempelvis: Kommer der flere penge i takt med flere ældre og flere børn, også til min arbejdsplads? Hvordan vil vi løse opgaverne på socialområdet: Skal vi hjemtage? Hvad med rengøringen: Vil vi overlade opgaverne til en privat leverandør for at spare penge? Vil stigende medicinudgifter tage penge fra sygehusenes budget? Hvad med fælleskøkkenet?

Hvad er et kommunalt budget - egentlig?

Et budget er en oversigt over forventede indtægter (skatter og tilskud fra Staten) og udgifter (bevillinger til de enkelte områder).

Kommuner og regioner styrer økonomien efter budgetterne. Men budgetterne skal også vise borgerne, hvordan man vælger at bruge pengene. På den måde er budgettet – og ikke mindst forslag til budget - en vigtig information til dig som tillidsvalgt.

Kommunens budget skal være vedtaget senest den 15. oktober, og regionens budget skal være vedtaget senest den 1. oktober. Derefter går forvaltningen i gang med at fordele pengene til de enkelte arbejdspladser. Først omkring 1. januar ved din leder, præcis hvordan det nye budget ser ud.

Det nye budget

Hverken kommunen/regionen eller den lokale leder starter helt forfra med at lægge et nyt budget fra grunden. I praksis fortsætter man med den fordeling af udgifterne, man havde sidste år.

Det som lederen skal tage stilling til er, om det nye budget vil betyde, at man skal lave om på den måde, man bruger pengene på: Er der stadig råd til alle medarbejderne? Skal vi købe mindre eller mere end sidste år? Skal vi tage hensyn til større ændringer som følge af budgettet (fx sammenlægning af institutioner og ledelse)?

Og vigtigt at huske: Lederen skal også løbende følge op og træffe nye beslutninger, hvis økonomien ikke går som forventet, og der skal spares for at holde budgettet. De beslutninger skal selvfølgelig også drøftes i MED.

Budgetårshjulet

Kommuner og regioner er forpligtet til at lave en tidsplan for arbejdet med næste års budget. Tidsplanen beskriver, hvornår der sker hvad. Fx hvornår det samlede budgetforslag er klar, og hvornår sparekataloget kommer. Tidsplanen er offentlig og vedtages som regel i januar.

Se et eksempel på et budgetårshjul fra en kommune nedenunder:

Når I har kommunens/regionens tidsplan, kan I lave jeres egen tidsplan og se hvornår I skal komme med bemærkninger og forslag, eller bede om mere information i MED.

Læs mere om de kommunale og regionale budgetter og om budgetindflydelse 

Spørg også i din lokale FOA-fagforening om hvordan du kan blive klædt på til at drøfte budget og økonomi på dit område. Og spørg om hjælp, hvis det brænder på.