I flere år fornemmede Rasmus Fog-Nielsen, at han havde en tillidsrepræsentant i maven. Men han følte, at han skulle være færdig som pædagog, før han kunne stille op til valg. ”Det var en fjollet følelse,” siger han efter at have erkendt, at tillidsrepræsentantens vigtigste egenskab en forståelse af, hvordan det er at være på gulvet.
Foto:
Rasmus Hargaard Breum
Af: Morten Bruun
Han kan godt lide en god diskussion. Også med sin leder.
Til daglig er de to på bølgelængde, men det er – som den 37-årige pædagog Rasmus Fog-Nielsen, formulerer det – ’spændende, når vi udfordrer hinanden’.
”Det er fedt, når man sætter sig selv i spil,” siger han.
Den lyst til at diskutere og stå på mål for sine holdninger er i høj grad en af årsagerne til, at Rasmus Fog-Nielsen stillede sig til rådighed, da posten som tillidsrepræsentant blev ledig i efteråret 2022.
I første omgang var det forgængeren, der opfordrede ham til at overtage den faglige stafet. Og da flere kolleger i det københavnske fritidscenter, hvor han arbejder, også prikkede ham på skulderen, var det svært at sige nej.
Når sandheden skal frem, var han faktisk nem at overtale. Det var nemlig, afslører han, en gammel drøm, de prikkede til:
”Det er jo mere end 10 år siden, tanken om at blive tillidsrepræsentant ramte mig,” siger Rasmus Fog-Nielsen.
En fjollet følelse
Han har arbejdet i ungdomsklubben – eller Ungeværket, som det hedder – siden han blev ansat som ufaglært i 2009. Siden uddannede han sig til pædagogisk assistent, men det var først, da han i 2021 også afsluttede pædagoguddannelsen, han turde forfølge sin faglige drøm.
”Tidligere følte jeg, det skulle være en uddannet kollega, der optrådte som tillidsrepræsentant. Men nu kan se jeg, det nok var en fjollet følelse, der måske udsprang af lidt uddannelsessnobberi, siger Rasmus Fog-Nielsen.
Derfor tøver han ikke med at anbefale andre at slå til, hvis de har både lyst til og mod på at løfte opgaven:
”I dag kan jeg se, at opgaven på en arbejdsplads som vores også kan varetages af en pædagogmedhjælper eller en pædagogisk assistent. Det vigtigste er, at tillidsrepræsentanten har en forståelse af, hvordan det er ’at være på gulvet’ og kender dagligdagen og rutinerne. Det er dét, der er afgørende for, at man kan være med til at sikre gode forhold.”
Noget af en ilddåb
Rasmus Fog-Nielsen lægger ikke skjul på, at de første uger som kollegernes tillidsvalgte var en smule turbulente. Eller ’spændende, sjove og skræmmende’, som han mindes dem.
For det første var der ingen reel overdragelse, fordi forgængeren var stoppet, før Rasmus Fog-Nielsen blev valgt. For det andet blev han efter blot tre uger kastet ud i lokale lønforhandlinger. Og det var noget af en ilddåb.
”Men det gik sgu godt. Det er nok de bedste resultater, jeg har forhandlet hjem,” griner han og noterer, at økonomien dengang var lidt bedre end nu.
Man er aldrig alene
Forhandlingerne lykkedes, fordi Rasmus Fog-Nielsen allierede sig med en mere erfaren tillidsrepræsentant i ’klyngen’ og med sin fællestillidsrepræsentant. De to hjalp ham med at komme i mål, og samtidig lærte han værdien af at sparre med andre.
I dag er han fast deltager, når LFS en gang om måneden samler tillidsrepræsentanter for at diskutere aktuelle oplæg fra fællestillidsrepræsentanterne. Her kan han også tale med den fællestillidsrepræsentant, han har den tætteste kontakt til. Men som udgangspunkt er det hans ansvar at løfte opgaven.
”I LFS er holdningen, at det er den lokale tillidsrepræsentant, der tager sig af det hele, fordi det er ham eller hende, der kender tingene bedst. Vi ved dog også, at fagforeningen hele tiden står klar med hjælp og vejledning, hvis det bliver for tungt. Men vi skal først have forsøgt noget selv,” siger Rasmus Fog-Nielsen.
Yder mit bedste for kollegerne
Og det gør han med glæde og gerne på en arbejdsplads, hvor han oplever, at stemningen er god, og at ledelsen strækker sig for at imødekomme rimelige krav.
”Jeg har prøvet konflikter, der bestemt ikke var nemme. Men pointen er, at de skal løses,” siger Rasmus Fog-Nielsen.
Han er – selvfølgelig – fuldstændig bevidst om, at han er kollegernes talerør, og at han skal være tro mod det mandat, de har givet ham. Men han er også klar over, at han kan havne i situationer, hvor kollegerne ikke er tilfredse med en aftale.
”Ja, de kan godt være skuffede, men jeg mindes ikke, at de har vendt den skuffelse mod mig. Jeg tror, de er klar over, at jeg hver gang gør mit yderste for at tale deres sag.”
Bliver en bedre tillidsrepræsentant
I dag begrænser det faglige arbejde sig ikke til arbejdspladsen. Rasmus Fog-Nielsen blander sig mange steder.
Han stiller op, når Fagbladet FOA mangler en kilde til en lønhistorie. Han er fast medlem af panelet i fagbladets podcast Malin og Dilemmaklubben. Og sidst, men ikke mindst, har han engageret sig LFS, hvor han er medlem hovedbestyrelsen i både LFS og LFS Almenområdet.
”Jeg kan godt lide den indflydelse, jeg har som tillidsrepræsentant på jobbet. Men mødet med LFS er måske det fedeste, jeg har oplevet. Jeg danner nye relationer og opdateres på det faglige stof, og så tror jeg på, det gør mig til en bedre tillidsrepræsentant.”