Pressemeddelelse

FOA: Dyb skuffelse over Dansk Folkeparti

I FOA er der en meget dyb skuffelse over, at den politiske aftale fra efteråret om at forebygge vold og drab på socialpsykiatriske bosteder, i dag er faldet på gulvet.

”Det er både dybt alvorligt og dybt tragisk. Det er muligheden for at forebygge drab nummer 6, 7 og 8 i socialpsykiatrien, som politikerne i dag smider på gulvet. Det er hovedløst, og det kan ingen være tjent med. Der lå en politisk aftale, som bare manglede udmøntning, og som Dansk Folkeparti nu løber fra. Det er slet ikke i orden,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

 

Han retter en skarp kritik mod især Dansk Folkeparti, der nu springer fra den politiske aftale, partiet selv har været med til at indgå.

 

Jeg er dybt, dybt skuffet over Dansk Folkeparti. I stedet svigter partiet nu FOAs medlemmer, de øvrige ansatte og de beboerne på bostederne. Partiet har været med til at aftale en forebyggelsesplan, der skal sikre, at medarbejderne skal have den fornødne sikkerhed. Det blæser partiets ordfører nu en lang march. Det er beskæmmende. Det er uværdigt. Og det er ikke en form for politisk håndværk, der afføder respekt i FOA,” siger Dennis Kristensen.

 

FOA anerkender, at regeringens lovforslag havde nogle konsekvenser i retssikkerhedsmæssig retning for de psykotiske mennesker, der skulle flytte ind på de nye specialiserede enheder. En række organisationer, herunder FOA, har påpeget dette i høringssvarene til loven.

 

”Men for pokker. Når man har en politisk aftale – og man er enig om at følge normale retssikkerhedsprincipper, så kunne det bestemt lade sig gøre at nå et kompromis. Det er helt uforståeligt dette her, at ansatte på bostederne nu skal være en slags politiske gidsler for manglende politisk beslutningskraft hos Dansk Folkeparti,” siger Dennis Kristensen.

 

Han peger på, at der helt aktuelt har været en række nye voldsepisoder i både socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien. Bl.a. blev to sygeplejersker og en sosu-assistent forsøgt kvalt på Psykiatrisk Hospital i Risskov så sent som i weekenden.

 

”FOA har nu ikke andre muligheder end at opfordre medlemmerne til at standse arbejdet, hvis de føler sig truet på liv eller helbred. Vi vil ganske enkelt ikke acceptere, at medlemmerne skal leve med risikoen for at blive dræbt eller skadet på helbredet, blot fordi Dansk Folkeparti ikke står ved de aftaler, som partiet selv har været med til at indgå. Derfor må vi nu sætte en oplysningskampagne om retten til at stoppe arbejdet, når det indebærer trusler mod liv og helbred. De nye 150 pladser på specialiserede socialpsykiatriske afdelinger skulle jo netop have skabt arbejdspladser med et forhøjet sikkerhedsniveau,” pointerer Dennis Kristensen.

 

”Udviklingen i psykiatrien er skræmmende. En gruppe af beboere er i dag blevet meget udadreagerende og dermed farlige – oftest i sammenhæng med et misbrug. I marts blev en social- og sundhedsassistent stukket ihjel, da hun passede sit arbejde. I december blev en politibetjent dræbt, mens han udførte sit. Det er smerteligt. Tragisk. Det var blandt andet de situationer, statsminister Lars Løkke Rasmussen henviste til, da han i sin nytårstale sagde: ”Vi skal passe godt på dem, der passer på os

 

Nu har politikerne så ladet de løfter om nye mere sikrede pladser falde på gulvet. Det er simpelthen ikke i orden,” siger Dennis Kristensen.