Pressemeddelelse

FOA-formand efter portørdom: Det er urimeligt

Region Sjælland må godt fyre portører, som siger nej til at flytte overenskomst. Det siger Arbejdsretten. FOA giver ikke op, og lover, at sagen fortsætter.

Gå i gang med at uddanne dig til serviceassistent nu, eller du kan betragte dig som fyret. Sådan lød det ultimatum, 21 portører på fem sygehuse i Region Sjælland fik fra deres arbejdsgiver sidste år. I dag afgjorde Arbejdsretten, at fremgangsmåden ikke var i strid med overenskomsten.

"Udgangspunktet for denne sag er, at Region Sjælland har sat deres medarbejdere i en ulykkelig, urimelig og usikker situation. Samarbejde fungerer ikke i en stemning af trusler," siger forbundsformand for FOA Dennis Kristensen, som mener, at Arbejdsrettens afgørelse er forkert.

"Man har placeret vores medlemmer i et sort hul, hvor de, hvis de accepterer ledelsens ultimatum, ikke ved hvad de skal lave i fremtiden, og hvor det eneste de ved, er, at de kommer til at miste penge, i hvert fald i en periode. Det er klart urimeligt," forklarer Dennis Kristensen, som også fastholder, at Region Sjælland er på kant med ledelsesretten, når de automatisk fyrer portører, der ikke siger ja til serviceassistent-uddannelsen. Han påpeger, at en fyring altid skal være et individuelt skøn.

"Man kan ikke bare lave en tilfældig regel, og så derefter fyre folk i store flokke. Derfor mener vi også, at vi har både pligt og god grund til at gå videre med sagen måske til Ombudsmanden. Det sætter vi nu vores jurister til at kigge på," siger Dennis Kristensen.

Ifølge forbundsformanden har forløbet omkring etableringen af serviceassistent-ordningen været præget af manglende dialog og fleksibilitet fra regionens side.

"Vi må håbe, at den nye politiske ledelse i Region Sjælland har en anden indstilling, og faktisk er interesserede i at samarbejde med de ansatte om at finde gode løsninger. Både for ledelsen, de ansatte og ikke mindst de borgere, som har brug for en god behandling i sundhedsvæsenet," mener Dennis Kristensen.