Ny rapport: Store rekrutteringsudfordringer på SOSU-området

FOA og KL offentliggør i dag en fælles rapport om rekrutteringsudfordringerne på SOSU-området i kommunerne. Rapporten viser desværre, at manglen på kvalificeret personale allerede nu er alvorlig, og at problemet vil blive endnu større, hvis ikke der gribes ind. FOA og KL er enige om, at der skal handles nu.

"Det er helt afgørende for at sikre en velfungerende ældre- og sundhedssektor i kommunerne, at der er tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til at løse opgaverne. Derfor er det også stærkt bekymrende, at det allerede nu er svært at rekruttere social- og sundhedspersonale i mange kommuner. Og vi kan forudse endnu større udfordringer i takt med, at der bliver flere plejekrævende ældre, og kommunerne skal overtage flere opgaver fra sygehusene."

Sådan siger Thomas Adelskov, formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, på baggrund af, at KL og FOA i dag har offentliggjort en ny rapport med en lang række nøgletal om rekrutteringsudfordringerne på social- og sundhedsområdet. Det er sket ud fra et fælles ønske om at kvalificere kommende drøftelser om rekrutteringsudfordringen, så de hviler på et solidt faktuelt grundlag.

Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr, er glad for den fælles afdækning af udfordringen, som FOA også anser for meget alvorlig. Det skal ses i lyset af, at social- og sundhedspersonalet opgjort i fuldtidsstillinger udgør godt 65.000 ansatte i kommunerne og dermed spiller en helt afgørende rolle i ældreplejen og det nære sundhedsvæsen.

"Rapporten bekræfter, hvad vi desværre længe har vidst: At der uddannes for få til at sikre den velfærd, som ældre og plejetrængende borgere fortjener. Situationen er allerede akut med 73 procent af kommunerne, der mangler arbejdskraft inden for ældreområdet. Derfor skal der også en særlig indsats til nu for at gøre faget attraktivt og vende udviklingen, for eksempel ved at se på lønniveauet," siger Karen Stæhr.

Brug for bredspektret indsats
Michael Ziegler, formand for KL's Løn- og Personaleudvalg, slår fast, at der skal handles nu for at imødegå rekrutteringsudfordringen på social- og sundhedsområdet. Og der skal mange redskaber i spil på en række niveauer.

"Man kan for eksempel gøre det mere attraktivt at søge ind til social- og sundhedsuddannelserne og arbejde for, at de nuværende ansatte bliver længere på arbejdsmarkedet. Derudover skal kommunerne selvfølgelig løse opgaverne så effektivt som muligt, blandt andet ved hjælp af ny teknologi og nye arbejdsformer. Og der er også nogle skridt, som kan tages allerede ved de igangværende overenskomstforhandlinger," siger Michael Ziegler.

Et andet område, som parterne kan inddrage i problemløsningen, er ifølge FOA-formand Dennis Kristensen at få flere af de mange deltidsansatte inden for faget op på fuld tid.

”En stor del af vores medlemmer har selv et ønske om at få flere timer, end de kan få i dag. Hvis flere kan blive ansat i fuldtidsstillinger, vil det både gøre faget mere attraktivt og løse en del af rekrutteringsproblemet," siger Dennis Kristensen.

Læs rapporten her