Hjælper bedstemødre mere med børnebørnene, end bedstefædre gør?
Ja! Og ikke nok med det, de oplever også en betydelig lønnedgang, når det første barnebarn kommer til verden, fordi deres tilknytning til arbejdsmarkedet falder. Mens bedstefædrene stort set går fri.
Tekst: Anni M. Wiecka
Der er ikke noget nyt i, at ankomsten af en baby skaber kønsulighed på arbejdsmarkedet, men ny forskning viser, at det også er tilfældet på tværs af generationer: At når kvinder får et barnebarn, så daler deres arbejdsudbud mærkbart. Helt konkret oplever bedstemødre en lønnedgang på 3,8 procent de første fem år, efter deres barnebarn er kommet til verden og på ti procent ti år efter.
”Det er i omegnen af, hvad man også finder i andre lande, der har lavet lignende undersøgelser. Forskellen er så, at man i de lande ikke har samme samfundsstruktur med fx barnets sygedage og omsorgsdage, som vi har i Danmark, og vi har også en høj andel af børn i dagtilbud modsat andre lande,” siger Sarah Sander, som er økonom og postdoc på Institut for Psykologi på Københavns Universitet samt medforfatter på forskningsprojektet.
Bedstefædrene kommer naturligvis også på banen i forhold til børnepasning, men forskellen er bare, at når bedstefædrene passer børn, så er de sammen med bedstemødrene, mens bedstemødre oftere er alene om børnepasningen. Derfor sker der altså en effekt på arbejdsmarkedet.
”Bedstemødre, der bor alene, oplever også en lønnedgang. Det er overraskende, fordi vi tænkte måske ikke, de ville have samme finansielle mulighed for det,” siger Sarah Sander og tilføjer, at bedstefædre, der bor alene, ikke oplever en lønnedgang.
Et andet fund, hun og hendes forskergruppe gjorde, var, at der også er en forskel på mormødre og farmødre.
”Mormødre oplever større lønnedgang end farmødre. For farmødrene er lønnedgangen 3 procent de første fem år, mens det for mormødre er 4,3 procent de første fem år,” fortæller Sarah Sander.