Vi holder ikke i hånden
I Børnehuset Sølund på Indre Nørrebro er man enige om, at de studerende er et fælles ansvar. Alle har ansvar for at vejlede og give feedback. Men børnehuset ser det også som en opgave at få de studerende til at tage ansvar for egen læring – og få dem til at finde ud af, hvad de rent faktisk vil med pædagogikken.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Foto: Anni M. Wiecka
Lars Seitzberg er praktikvejleder i Børnehuset Sølund, og han genkender billedet af pædagogstuderende, der er yngre, og som kræver mere vejledning.
”Der er selvfølgelig stor forskel, og man kan ikke generalisere. Men jeg ser en tendens til, at de studerende i højere grad end før i tiden kræver tryghed, og at de ikke på samme måde selv spiller ind med teoretiske overvejelser og input,” siger Lars Seitzberg, der helt rutinemæssigt tager det op på personalemøde, når der skal komme studerende, og minder alle om, at de studerende er et fælles ansvar. Alle har vejledningsopgaven.
Hvad tænker du selv?
Lars Seitzberg er enig i, at sidemandsoplæring er vejen frem.
”De har brug for, at vi spiller dem gode i tæt daglig kontakt. Men sidemandsoplæring skal kobles op på teori – på hvorfor vi gør, som vi gør,” siger Lars Seitzberg.
Den tætte vejledning går i Børnehuset Sølund hånd i hånd med, at der også stilles krav til de studerende. Pædagogisk leder Mette Schjødt understreger, at de studerende ikke bliver holdt i hånden.
”Vi vil gerne vejlede tæt, når det handler om, hvordan man agerer i situationer sammen med børnene. Men vi ser det som en vigtig del af vores opgave at give dem frihed til at skabe deres egen pædagogiske identitet. Så meget af vejledningen har form af, at vi spørger: ”Hvad tænker du selv?” Vi vil gerne have dem til at reflektere,” siger Mette Schjødt.
De skal undre sig over os
Processen med at få de studerende til at udvikle deres pædagogiske identitet begynder allerede, når de studerende er på forbesøg i institutionen.
”Jeg udfordrer dem på, hvorfor de vil være pædagoger, og jeg spørger dem om, hvad de interesserer sig for i faget. Jeg beder dem tænke nærmere over det, før de begynder, så de selv kan være med til at definere, hvad de vil have ud af deres praktik hos os. Jeg ser det som et grundlæggende element i praktikken, at de lærer, at de selv har ansvaret for at få det fulde udbytte,” siger Mette Schjødt, som plejer at sige til de studerende, der begynder i deres tredje praktik, at de er pædagoger om fem minutter.
”Og så skal de altså være klar til at lede en stue og stå for forældresamarbejdet. Derfor skal de også være i stand til at finde ud af, hvad de vil med deres praktik hos os og selv medvirke til, at de får det. Og de skal kunne reflektere - over egen og andres praksis. Så vi opfordrer dem til både at suge til sig og til at undre sig over det, vi gør. For vi har jo også brug for deres input og nye friske øjne. Det er det, vi holder os levende på!”