”Skal jeg vaccinere mit barn mod skoldkopper?”
Måske har du fået det spørgsmål af en forælder, måske får du det, og måske er du selv i tvivl, om du skal vaccinere dit eget barn.
Vaccinen mod skoldkopper har fået en del medieopmærksomhed, siden undersøgelser afslørede, at forældre i hovedstadsområdet i langt højere grad end for 10 år siden får vaccineret deres børn mod skoldkopper. Selvom vaccinen ikke er en del af børnevaccinationsprogrammet.
Overlæge, forsker og professor i infektionssygdomme, Jens Lundgren, udtaler, at han i sine mere end 30 år som forsker i virusepidemier ikke har oplevet en lignende tendens:
”Det var gået helt under radaren for mig, at der var en tendens med at vaccinere mod skoldkopper. Det er sket helt privat, og det, synes jeg, er vildt.”
Jens Lundgren mener, at tendensen med at vaccinere mod skoldkopper kalder på en modreaktion nu, mens andre eksperter, overlæge på Rigshospitalets afdeling for Børn og Unge, Marie-Louise von Linstow, og læge i Sundhedsstyrelsen lda Helmuth ikke mener, tendensen på nuværende tidspunkt er bekymrende.
Alle tre eksperter råder til, man går til egen læge, hvis man er i tvivl, om man skal lade sit barn vaccinere.
Kan ramme ikke-vaccinerede børn
I 2023 var der over 7500 børn, der blev vaccineret mod skoldkopper. Det var en stigning i forhold til 10 år tidligere, hvor tallet lå stabilt på omtrent 200 børn om året. Men selvom stigningen er markant, mener hverken Marie-Louise von Linstow eller Ida Helmuth, der er grund til bekymring på vegne af folkesundheden.
”Vi er opmærksomme på udviklingen i interessen for vaccination mod skoldkopper, for hvis mange vælger at lade deres børn vaccinere, kan det medføre, at det er ikke så nemt at blive smittet med skoldkopper. Og hvis man fx er blevet teenager, voksen eller gravid, før man får skoldkopper, så vil det ofte være et mere alvorligt forløb. Det nuværende niveau for vaccinationer, synes vi ikke i sig selv er meget bekymrende, men vi holder øje med, om tendensen fortsætter,” fortæller læge i Sundhedsstyrelsen, Ida Helmuth.
Marie-Louise von Linstow, overlæge på Rigshospitalets afdeling for Børn og Unge, estimerer, at over halvdelen af de omtrent 60.000 børn, der om året smittes med skoldkopper, skal vaccineres, før det vil udgøre et problem for dem, der ikke er vaccinerede. Det vil altså sige, at fire gange så mange skal vaccineres om året i forhold til tallet fra 2023.
”Og så er det jo et regionalt fænomen, at forældre vaccinerer mod skoldkopper. Det er ikke en landsdækkende tendens,” påpeger Marie-Louise von Linstow.
At det er et regionalt fænomen, får ikke Jens Lundgren til at lade være med bekymre sig:
”Forestil dig, at du er i en institution i hovedstadsområdet, hvor flere af forældrene har syntes, deres børn skulle vaccineres, så det måske er 50 eller 70 procent af børnene i institutionen, der er vaccinerede. Sandsynligheden for, at de resterende børn i institutionen bliver smittet i barndommen, bliver derfor mindre. De ikke-vaccinerede børn vil dermed sandsynligvis blive smittet senere i livet, hvor de ikke længere har deres mors beskyttende antistoffer og vil altså i højere grad være i risiko for et kompliceret skoldkoppeforløb.”
Han anbefaler, at man som forælder inkluderer disse overvejelser, når man påtænker at vaccinere sit barn mod skoldkopper: At det kan få konsekvenser for andre børn.
”Det kan godt være, den enkelte, der træffer beslutningen om at vaccinere, er ligeglad, men som samfund synes jeg, vi bliver nødt til at forholde os til dem, der bliver efterladt på perronen,” tilføjer Jens Lundgren.
En besværlig sygdom
Der findes ikke officielle undersøgelser af bevæggrundene for at vaccinere mod skoldkopper, men både Ida Helmuth, Marie-Louise von Linstow og Jens Lundgren peger på, det handler om ”besværligheden” ved sygdommen.
”Jeg tror, mange af dem, der lader deres børn vaccinere, har flere børn og gerne vil undgå et scenarie, hvor børnene smitter hinanden, så én forælder i værste fald skal være hjemme med børnene på skift i to eller tre uger. Så jeg tror, de vælger vaccinen for at undgå det almindelige forløb af skoldkopper og ikke for at undgå de sjældne tilfælde, hvor de ender på hospitalet,” siger Marie-Louise von Linstow.
Ida Helmuth kan godt forstå, at nogle forældre vælger at vaccinere deres børn mod skoldkopper, men understreger også, at skoldkopper sjældent er en alvorlig sygdom.
”Det er jo en sygdom, der typisk varer en uge, men altså kan vare op til 14 dage. Det kræver lang tids sygemelding for forældrene. Jeg vil til gengæld understrege, at for langt de fleste er skoldkopper ikke en farlig sygdom, hvis man får det, når man er lille,” siger Ida Helmuth.
Jens Lundgren undrer sig over, at argumenter om frygt for sygemelding overhovedet kan spille ind på beslutningen om at lade sit barn vaccinere.
”Det er jo ikke noget, vi plejer at argumentere for: At man vaccinerer børn, fordi det er godt for arbejdsgiveren. Men det er åbenbart et fuldkommen validt argument i denne situation.”
Kontrakt om sundhed
Jens Lundgren understreger, at han ikke er ude på at udskamme forældre, der vaccinerer deres børn mod skoldkopper. Han forsøger blot at agere modvægt for tendensen, fordi han helt grundlæggende mener, vi er godt stillede i Danmark.
”Vi har en fantastisk høj tilslutning til børnevaccinationsprogrammet i Danmark i sammenligning med andre lande. Det er enormt fedt, fordi det fx er derfor, vi ikke har mæslinger. Og derfor går jeg ind i den her diskussion om vaccination mod skoldkopper; fordi det dybest set ikke er i overensstemmelse ned Sundhedsstyrelsens anbefalinger,” siger Jens Lundgren og tilføjer:
”Vores folkesundhed i Danmark er så høj, som den er, fordi der er stor tillid til, at myndighedernes anbefalinger er fornuftige. Der er ligesom en kontrakt mellem befolkningen og myndighederne. Den kontrakt er der ikke i andre lande, og der ser vi, at problemerne med smitsomme sygdomme er på et højere niveau end herhjemme.”
Tal med din læge
Uanset graden af bekymring hos de respektive eksperter, anbefaler alle tre, at man går til egen læge, hvis man er i tvivl, om man skal vaccinere sit barn mod skoldkopper eller ej. Hvorfor det også er det, de anbefaler pædagogisk personale i daginstitutioner at svare.
”Jeg synes, de skal sige til forældrene, at de skal snakke med deres egen læge om det. Der kan være særlige forhold i en familie, der gør, at man vil anbefale vaccination mod skoldkopper; for eksempel hvis der er særligt sårbare familiemedlemmer derhjemme, eller mor ønsker at blive gravid igen og ikke selv har haft sygdommen. Det skal ikke ligge på pædagogernes skuldre at give den vejledning,” lyder det fra overlæge Marie-Louise von Linstow.
Anbefalingen fra Jens Lundgren til pædagoger såvel som forældre er todelt: Find en læge, du har tillid til, og drop sociale medier til vaccinationsbeslutninger.
”Det er virkelig vigtigt, at forældres beslutninger om vaccinationer, som altså er et sundhedstiltag over for deres børn, skal træffes med hjælp fra de sundhedseksperter, samfundet stiller til rådighed. Og hvis du ikke er tilfreds med din egen læge, skal du skifte læge. Og lad være med at lade dig influere af sociale medier, som er propfyldte af interesser,” siger Jens Lundgren afsluttende.
Skoldkopper og vaccine mod skoldkopper
Skoldkopper er en virussygdom, der kommer til udtryk ved feber og udslæt, og som oftest har et mildt sygdomsforløb, der strækker sig over en uge, frem til udslættet danner sårskorper. I Danmark får over 90 procent sygdommen, før de er 10 år.
Der findes en vaccine mod skoldkopper, men den er ikke en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark. Man skal selv betale de omtrent 1700 kroner, vaccinen koster, hvis man vælger at lade sit barn vaccinere uden anbefalinger fra sundhedsvæsenet.
Børn, der af sundhedsvæsenet anbefales vaccination mod skoldkopper, er for eksempel børn, der er i kemobehandling, eller som har immunforsvarssygdomme.
I USA har man 30 års erfaring med at vaccinere mod skoldkopper, i Finland har man siden 2017 vaccineret mod skoldkopper, i Island siden 2020, og sidste år anbefalede den svenske sundhedsstyrelse også Sveriges regering at tilføje vaccinen til det svenske børnevaccinationsprogram.
Vaccinationsrådet, som rådgiver Sundhedsstyrelsen i beslutninger på vaccinationsområdet, er positivt indstillede over for at drøfte skoldkoppevaccination, men har endnu ikke besluttet, om de vil anbefale vaccination mod skoldkopper eller ej. Sundhedsstyrelsen afventer vaccinationsrådets drøftelser og forventer at se nærmere på, om vaccinen mod skoldkopper skal inkluderes i et vaccinationsprogram umiddelbart derefter – inden for en overskuelig fremtid.
Kilde: Sundhed.dk, Ugeskrift for Læger og Sundhedsstyrelsen.