”De pædagogstuderende ankommer til deres praktiksted med vidt forskellige forudsætninger. Derfor kræver det vejledning af høj kvalitet at sørge for, at de studerende får det udbytte af deres praktik, som de skal have,” siger Hanne Lundsby Jakobsen, som uddannelseskonsulent i Socialforvaltningen. Det er baggrunden for, at Socialforvaltningen skaffet midler til et kompetenceløft af praktikvejlederne ude på arbejdspladserne.
Pædagoger, der arbejder i Socialforvaltningen i Københavns Kommune, kan derfor søge om at få betalt praktikvejlederuddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Det er et diplommodul på 10 ECTS-point, som tager et halvt år. Ens arbejdsplads 8000 kroner til vikardækning.
”Der er en række kriterier, man skal leve op til for at få uddannelsen betalt. For det første skal man være uddannet pædagog og have mindst to års erhvervserfaring efter uddannelsen. Kompetenceløftet kræver nemlig, at man har erfaring med at vejlede eller i hvert fald interesse for at komme til det,” siger Hanne Lundsby Jakobsen.
Klap på skulderen
Kim Just Lassen har valgt at søge ind og er nu i gang med uddannelsen til praktikvejleder. Han har været uddannet pædagog i 10 år. De seneste år har han været praktikvejleder på Hybelinstitutionen, hvor han arbejder som pædagog. Han har oplevet, at det var svært at stå uden viden om, hvordan man bedst muligt vejleder de studerende.
”Der er stor forskel på, hvor initiativrige og modne de studerende er. Nogen skal holdes en del i hånden, og andre er ret selvkørende. Vi har også studerende i forskellige aldre. Nogen af dem har prøvet at have et arbejde før, og det betyder jo en hel del i forhold til, hvad de har brug for fra mig,” siger Kim Just Lassen.
At starte på diplom-modulet har givet Kim Just Lassen fastere vejleder-faglig grund under fødderne. Samtidig oplever han tilbuddet om uddannelsen som et rart klap på skulderen.
”Det har helt sikkert gjort mig gladere for mit arbejde, at jeg har fået denne her opkvalificering. Det giver mig lyst til at blive i faget, at der er nogen, der har lyst til at bruge ressourcer på at gøre mig dygtigere. Jeg føler mig set og hørt, og så synes jeg, at det er vigtigt, at vi får nogle andre mennesker til at synes, at det er et fedt job at være pædagog.”
Både fastholdelse og rekruttering
Når Socialforvaltningen skærper praktikvejledernes kompetencer, så handler det både om at fastholde de medarbejdere, der allerede er ansat, men det er også med fremtidig rekruttering for øje.
”De evalueringer og undersøgelser, der er lavet, viser, at hvis vejlederne har gode kompetencer i at vejlede, så er der større sandsynlighed for, at den studerende får et godt praktikforløb, samtidig med at de får lyst til at komme tilbage i en fremtidig ansættelse,” siger Hanne Lundsby Jakobsen.
Hanne Lundsby Jakobsen understreger, at den fremtidige kvalitet af uddannede pædagoger ikke alene står og falder med bedre praktikvejledning.
”Det er hele arbejdspladsen, der er et uddannelsessted. Det er vigtigt, at man som vejleder ved, at ens kollegaer også er en del af opgaven og tager godt imod de studerende, ligesom den ledelsesmæssige opbakning er vildt vigtig. Det er det gode læringsmiljø i sin helhed, som hæver kvaliteten af praktikken. Praktikvejlederne er blot et element – men et vigtigt element.”
Midlerne til at lave kompetenceløftet kommer fra Den Kommunale Kompetencefond, og derfor skal man være ansat på en LFS-overenskomst for at komme i betragtning til at starte på diplommodulet.
Stærkere kobling mellem teori og praksis
At Socialforvaltningen netop vælger at bruge midler på at øge kompetencerne indenfor praktikvejledning beror på den viden, der er opsamlet om de studerendes oplevelse af at være i praktik.
”På baggrund af de evalueringer, så ved vi, at det er rigtigt vigtigt for de studerende, at deres vejledere er godt klædt på til at være vejledere og også ved noget om, hvilke krav der er er til uddannelsen, hvordan uddannelsen er bygget op, og har noget viden om, hvordan man kobler det, de studerende har lært på skolen til deres praktik,” siger Hanne Lundsby Jakobsen
Kim Just Lassen værdsætter især ved uddannelsen, at han kan sparre med andre pædagoger, som er vant til at have ansvaret for studerende.