Pædagogmedhjælperne kommer til at fylde mere i dagtilbuddene på Frederiksberg i de kommende år, og de skal løfte en større andel af det pædagogiske arbejde.
Det handler både om den generelle pædagogmangel og om den politiske beslutning om ’50/50’, som indebærer, at andelen af henholdsvis pædagoger og medhjælpere på Frederiksberg ensrettes. Men det sker også samtidig med, at der vil blive stillet andre faglige krav til dagtilbuddene. For Frederiksberg Kommune er i gang med en omstillingsproces, hvor antallet af specialpladser bliver færre, så flere forskellige slags børn skal fortsætte i de almene dagtilbud og får brug for hjælp til at blive inkluderet i børnefællesskaberne der.
Det fik dagtilbudsafdelingen i Frederiksberg Kommune til at gå i samarbejde med KP om at skabe en kompetenceudviklingsindsats, fortæller Sigrid Knap, som er sektionsleder for dagtilbudsafdelingen:
”Vores pædagogmedhjælpere kommer til at møde nye opgaver, og vi ønsker at give dem nogle flere redskaber,” siger Sigrid Knap.
Læring om leg
Det viste sig, at det ville være et oplagt valg at fokusere særligt på børnefællesskaber og leg.
”Vi er overgået til ny tilsynsform, og tilsynsrapporterne viste på tværs af kommunen, at der er behov for at arbejde mere med netop de inkluderende børnefællesskaber og legens betydning. Så vi har sammen med KP valgt at tage udgangspunkt i de temaer,” siger Sigrid Knap.
Karina Sunne er en af de pædagogmedhjælpere, som har været gennem et af de nye kompetenceudviklingsforløb.
Hun har arbejdet som pædagogmedhjælper i Børnehuset Æblehaven på Frederiksberg i 27 år og har fravalgt at tage pædagoguddannelsen, selv om hun talrige gange er blevet opfordret af sin ledelse til at gøre det.
”Det har aldrig rigtigt passet i mit liv, og jeg har nok heller ikke den store lyst til at komme tilbage på skolebænken. Jeg trives faktisk bedst ”på gulvet” sammen med børnene, og jeg synes, jeg møder masser af faglig respekt fra mine kollegaer,” siger Karina Sunne.
Tid til fordybelse
Karina Sunne blev til gengæld positivt overrasket over kompetenceudviklingsforløbet for erfarne pædagogmedhjælpere, som hun deltog i sammen med en af de øvrige erfarne pædagogmedhjælpere fra Æblehaven.
”Det var virkelig rart at få sat teoretiske begreber på nogle af de ting, man i forvejen arbejder med derhjemme, og det var meget givende at få tid til fordybelse. Vi fik også ny brugbar viden om leg, som var så konkret, at vi kunne tage det direkte med hjem, og det har blandt andet betyder, at vi har indkøbt en række nye materialer,” siger Karina Sunne, der især var glad for nogle af de faglige samtaler, hun havde med andre pædagogmedhjælpere fra andre dagtilbud, som har arbejdet på området i mange år.
”Hvis jeg får tilbuddet igen, tager jeg helt sikkert imod det,” siger Karina Sunne.
Mere faglig selvtillid
Den pædagogiske leder i Æblehaven Michael Søren Hoff synes, at der er mange gode perspektiver i kommunens tiltag med kompetenceudviklingsforløb til pædagogmedhjælpere.
”Vi kan konkret mærke, at vores pædagogmedhjælperkollegaer har fået ny viden om leg, og de byder mere ind på vores møder, når vi planlægger aktiviteter. Man kan sige, at de har fået mere faglig selvtillid. Men det er også et godt tiltag, fordi det er et signal om, at vores pædagogmedhjælpere er vigtig arbejdskraft,” siger Michael Søren Hoff.
Æblehaven har prioriteret at få hovedparten af institutionens 12 pædagogmedhjælpere afsted på kursus. To pædagogmedhjælpere, herunder Karina Sunne, har været i institutionen i en årrække og kom afsted på det udvidede kursus, mens de øvrige er unge, som har været i institutionen i mindre end et år, og som derfor kom på det kortere kursus.
”Der var enkelte, hvor det var mindre relevant, fordi de allerede havde meddelt, at de var på vej væk for eksempelvis at starte uddannelse. Men tilbagemeldingerne fra dem, der har været afsted, har alle været gode. Så vi vil helt klart prioritere det igen, hvis vi får muligheden,” siger Michael Søren Hoff.
Så længe der er efterspørgsel
Der er gode muligheder for, at både Karin Sunne og hendes pædagogmedhjælperkollegaer kan komme afsted på flere forløb.
Sigrid Knap fortæller, at responsen på de forløb, der er afholdt, har været overvældende god.
”Der har været virkelig stor tilfredshed med sammensætningen af forløbene og den praksisnære tilgang, så det er meget tænkeligt, at det er en vej, vi vælger at fortsætte ad. Men vi har ikke besluttet noget endeligt endnu,” siger Sigrid Knap.
Der vil dog blive afholdt flere kurser i den første runde kompetenceudviklingsforløb om børnefælleskaber og leg.
”Vi har haft 116 pædagogmedhjælpere igennem indtil videre, og der er netop blevet oprettet et ny hold. Så vi bliver ved, så længe der er efterspørgsel.”
Forløb for uerfarne og erfarne pædagogmedhjælpere
Det overordnede formål med kompetenceudviklingsforløbene for pædagogmedhjælpere i Frederiksberg Kommune er at styrke det pædagogiske arbejde og den pædagogiske faglighed med leg og inkluderende børnefællesskaber som omdrejningspunkt.
Kompetenceudviklingsforløbene er planlagt i samarbejde med KP, og pædagogmedhjælperne er delt op i to grupper. Det er den pædagogiske leder i den enkelte institution, der har besluttet, hvem der skulle tilbydes et kompetenceudviklingsforløb.
Kompetenceudviklingsforløbet for erfarne pædagogmedhjælpere med mere end halvandet års erfaring har omfattet fire undervisningsdage á fire timer. Målet med undervisningen har været at give både teoretisk og praktisk viden om børnefællesskabers betydning og dynamik og legen som pædagogisk felt.
Forløbet for nye/uerfarne pædagogmedhjælpere har bestået af en online intro-seance på en time, en kursusdag på syv timer og en opsamlingsdag på tre-en-halv time. Indholdet har været en kombination af oplæg og øvelser, der omhandler børnefællesskaber, leg og relationer.