Lederen: Det er en øv-tyver
Af Kirsten Gunvor Løth, forkvinde for LFS.
Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke ville være den første, der begyndte min formandstid i LFS med at hæve vores kontingent. Det er så sket alligevel.
Et stort flertal af de delegerede vedtog på repræsentantskabsmødet den 23. november 2024, at kontingentet skal hæves med 20 kroner om måneden.
Baggrunden er den samme, som I kender hjemme fra jeres privatøkonomi. Alting er blevet dyrere. LFS har ikke hævet kontingentet siden 2009, og siden da er de ansattes lønninger naturligvis steget, lige som ejendomsskatter og afgifter, priserne helt generelt er steget. Det er altså samlet set blevet dyrere at drive fagforening, hvis vi nu og fremover skal levere bedre kvalitet i vores sagsbehandling.
Alligevel er det ikke en selvfølgelig ting at prisregulere et medlemskontingent til en fagforening.
Rigtig mange af vores medlemmer er decideret lavt lønnede, og inflationskrisen har de seneste år gjort det sværere at få budgetterne til at hænge sammen. Og hvis valget står mellem mad på bordet og fagforeningskontingent, kan man godt forstå, hvis folk vælger det første.
Så det kan godt være, at 20 kroner ikke er noget stort beløb – især fordi det er fradragsberettiget. Men signalværdien i at lade et fagforeningskontingent stige er noget ganske andet.
Jeg valgte alligevel sammen med det øvrige forretningsudvalg at stemme ja til forslaget om en kontingentstigning.
Vi har i forretningsudvalget vendt hver en udgiftspost, og der er i dag to færre ansatte, end der var ved seneste repræsentantskabsmøde i 2022. Men vi har ikke fundet besparelser nok. Så vi har skullet vælge mellem kontingentstigning eller et væsentligt dårligere serviceniveau for medlemmerne. Og vi har valgt, at vores kerneydelse er vores medlemmer. Folk skal kunne få akut hjælp, hvis de eksempelvis bliver bortvist, og ingen skal vente i uger eller måneder på at få hjælp, hvis de står over for store vanskeligheder på arbejdspladsen. Og det skal sådan set også kunne lade sig gøre at få hjælp til det langt mindre dramatiske. Andet er ikke rimeligt. Den dag, vi ikke kan udføre vores kerneydelse over for medlemmerne, er det begyndelsen på enden.
Derfor kommer et fuldtidskontingentet til LFS til at stige fra 416,50 kroner til 436,50 kroner om måneden fra 2025 – og det er fuldt fradragsberettiget. Så i realiteten betaler de fleste cirka 300 kroner om måneden.
Jeg vil som forkvinde for LFS sammen med forretningsudvalget og Hovedbestyrelsen arbejde for, at vi i den kommende periode lykkes fagpolitisk, samtidig med at der skabes ro om LFS’ økonomi, så vi kan udvikle kvaliteten i vores arbejde på Rosenvængets Allé for alle medlemmer. Uanset om man er leder eller medarbejder.