Karina Bergholt Jørgensen og Pia Høgh
Teton - AI-baseret sensorløsning
Karina Bergholt Jørgensen (tillidsrepræsentant) og Pia Høgh (arbejdsmiljørepræsentant) arbejder begge på Midlertidig Ophold (MTO) i Struer som social- og sundhedsassistenter. De har været med i implementeringen af Teton og er meget begejstrede for den AI-drevne "støttende hånd", som de omtaler Teton. De oplever, at Teton skaber større tryghed for både personalet og borgerne. Karina fortæller dog, at hun var skeptisk, inden Teton blev indført. I dag er skepsis vendt til begejstring.
Skepsis i starten vendt til fuld opbakning til nyt IA-projekt hos MTO i Struer
Struer Kommune afprøver en ny AI-baseret sensorløsning kaldet Teton. Forsøget begyndte i efteråret 2024 med ét hus på Plejecenter Bangs Have og Midlertidigt Ophold med alle stuer. I marts 2025 besluttede Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalget at udvide forsøget til hele Plejecenter Bangs Have resten af året for at samle erfaringer fra et helt plejecenter. Midlertidigt Ophold deltager også fortsat med alle 15 stuer. Borgerne på MTO er ofte så dårlige, at de ikke kan være i eget hjem og har derfor stort plejebehov. Nogle er terminale. Cirka halvdelen vender dog hjem igen efter opholdet.
Hvad er Teton – og hvad kan det?
Teton er et danskudviklet værktøj, der optimerer arbejdsgange ved at sende skræddersyede alarmer til personalets telefoner eller IPads, så personalet hurtigt kan reagere på hændelser som fx fald. I hver stue er der monteret en infrarød sensor i loftet, som registrerer bevægelser og viser omrids af borgeren. Billeddata slettes løbende, og hverken personale eller pårørende har adgang til optagelserne – kun til anonymiserede ikoner og fraklip.
Teton anvender avanceret computervision til diskret observation af borgerne og oversætter data til letforståelige ikoner, fx om borgeren sover, er på toilettet eller er faldet – altid med respekt for privatlivet. En grøn markering viser, at der er personale på stuen.
Tenton kan fx give beskeder som:
- "Stue 19 ligger på gulvet"
- "Stue 19 har rejst sig fra stolen"
- "Stue 19 er på toilettet"
og med tidsangivelse som:
- "Stue 19 stod op kl. 11.45"
- "Stue 19 sidder i stolen kl. 11.47"
- "Stue 19 ligger på gulvet kl. 12.05"
Personalet vælger selv, om beskeden vises som tekst eller høres som lyd.
Ved et fald gemmes et 30 sekunders klip, som minder om optagelser fra et varmefølsomt kamera. Det giver personalet mulighed for at vurdere hændelsens alvor.
Personalets vurdering
Karina og Pia har været med siden forsøgets start, og de er begge meget tilfredse med Teton. Der er 20 ansatte på MTO, og indførelsen af Teton har ikke ændret på bemandingen.
Alle borgere og pårørende informeres om systemet, og der hænger materiale på stuerne. Borgerne kan fravælge at være en del af sensor-overvågningen. I så fald ”lukkes” stuen i Teton.
Fordele ifølge personalet efter indførelse af Teton:
- Bedre overblik over hvad der sker på stuerne
- Mange fald forebygges
- Hurtig reaktion ved højrisiko-borgere
- Færre natlige tilsyn og færre forstyrrelser
- Stor hjælp for nattevagterne, da bemandingen er lav
- Psykologisk tryghed for både borgere, pårørende og personale
Karina og Pia slutter med at understrege, at man ikke skal frygte ny teknologi som fx Teton, der gør dagligdagen lettere og opgaveløsningen mere effektiv.