Ansatte i Hjemmeplejen

Hjemmeplejen i Ikast-Brande Kommune har solgt budskabet om, at Hjemmeplejen er mere end bleskift og gulvvask

Hjemmeplejen Nord, Ikast-Brande Kommune
Jeanette Madsen er én af lederne i Hjemmeplejen Nord i Ikast-Brande Kommune, og hun har en solid baggrund i hjemmeplejen. Jeanette startede som udekørende social- og sundhedsassistent i Hjemmeplejen Syd i Brande, blev siden koordinator og leder samme sted, før hun overtog ledelsen i Nord. Hun tror på vigtigheden af uddannelse og mener, at flest muligt skal have en faglig baggrund. For 4 år siden, da Jeanette kom til Hjemmeplejen Nord, var der ansat mange ufaglærte. ”Mange af dem har vi sendt på EUV-1-uddannelse” – smiler Jeanette. ”Og de er alle kommet tilbage efter endt uddannelse”. (Ufaglærte over 25 år kan tage en EUV-1-uddannelse til social- og sundhedshjælper på kun 17 uger, hvis de har minimums 2 års erhvervserfaring).

Har en ufaglært lyst til at tage en ordinær uddannelse, sker det i samarbejde med kommunens uddannelseskonsulenter.

Sammen med Annette Christensen og Irene Lillegaard udgør de tre ledergruppen, der bakker op om videreuddannelse, og som prioriterer positivitet, ordentlighed og faglig stolthed. 

Fokus på faglighed

Hjemmeplejen Nord og Syd i Ikast-Brande Kommune er kendetegnet ved fokus på faglighed, uddannelse og selvbestemmelse.

Jeanette fortæller, at der lægges vægt på en positiv ledelsesstil, fleksible vagtplaner, tæt kontakt mellem ledere og medarbejdere samt mulighed for udvikling gennem uddannelse, elevvejledere og opgaver som DIGI-rehab.

Dette skaber arbejdsglæde, et stærkt fagligt miljø og tiltrækker nye faglærte medarbejdere.

”Vi har mange elever igennem systemet, og vi har været så heldige, at både vores social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter gerne vil ansættes i Hjemmeplejen i Ikast-Brande Kommune på grund af, at den sidste del af deres praktikperiode netop er foregået i Hjemmeplejen Nord eller Syd”.

De social- og sundhedshjælpere, der er blevet ansat, har en stor tryghed i at blive ansat i de teams, de har været i som elever. De kender borgerne, og de har et godt kendskab til arbejdet i teamet, og med kollegaer, som de allerede kender.

Social- og sundhedsassistent-eleverne har fået åbnet øjnene op for de opgaver, som social- og sundhedsassistenterne har i Hjemmeplejen, og at der er masser af muligheder for opgaver med helhedspleje i Hjemmeplejen, når man arbejder som social- og sundhedsassistent.

De mange elever, der får en god oplevelse i praktikken i Hjemmeplejen Nord eller Syd, vender gerne tilbage senere i deres uddannelse. Og positive tilbagemeldinger på skolen medvirker til at udbrede rygtet om en attraktiv arbejdsplads. I Hjemmeplejen Syd ansættes endnu en elevvejleder, så der bliver plads til flere elever"- fortæller Jeanette


Erantis

Både Hjemmeplejen Nord og Syd er organiseret i tværfaglige selvstyrende teams, kaldet Erantis Teams. I hjemmeplejen Nord er der 6 Erantis Teams og i Hjemmeplejen Syd er der 7 Erantis Teams. fortæller Jeanette

Hensigten med arbejdet i de tværfaglige selvstyrende teams er, at den enkelte medarbejder - såvel som borgeren - skal opleve mere selvbestemmelse og involvering i hverdagen. Det sker eksempelvis ved, at medarbejderne er involveret i udarbejdelse af vagtplanerne, og at de selv planlægger arbejdsdagen og de visiterede ydelser sammen med kollegaerne og borgerne.  I planlægningen af ydelserne lægges der vægt på, hvad der er vigtigt for den enkelte borger, og at borgeren får besøg af få medarbejdere.

Jeanette er overbevist om, at arbejdet i tværfaglige selvstyrende teams højner arbejdsglæden og motivationen og helt sikkert også er medvirkende til, at det er attraktivt at være i Hjemmeplejen Nord og Syd, og at folk efter uddannelse søger tilbage.

 

DIGI-teams

Hjemmeplejen Nord og Syd har hele tiden arbejdet med DIGI-rehab, som er et træningstilbud for alle borgere i Ikast-Brande Kommune. Det nye tiltag, der er spiret frem, er, at der er lavet et rent DIGI-team. Først som en ”DIGI-rehab-prøvehandling”, der startede i november 2024 og løb frem til uge 5 i 2025, og som gav borgerne en 12-ugers træningsmulighed med individuelle øvelser via en app.  

Inden opstart screenes borgeren, og app’en udarbejder et individuelt træningsprogram til borgeren. To gange om ugen deltager borgeren i 20 minutters træning, guidet af personalet og en iPad. Borgerne screenes gennem forløbet, så træningsdelen løbende kan justeres alt efter borgerens fremskridt. Indtil videre er det Hjemmeplejen Nord, som udfører DIGI-prøvehandlingerne. Foreløbige resultater viser stor tilfredshed - hos både borgere og personale - og Jeanette håber, at initiativet bliver udbredt til Hjemmeplejen Syd og forbliver et permanent tilbud. Prøvehandlingen giver flere selvhjulpne borgere og dermed flere glade borgere.  ”Ingen ønsker at være afhængige af andre, hvis det kan undgås” - slutter Jeanette - som også er spændt på, om DIGI-rehab-tiltaget fremadrettet vil tiltrække og fastholde faglært personale.