Video: Loft over optag af PA-elever

Video: Loft over optag af PA-elever

Kommunernes Landsforening har et loft over antallet af elever, der optages på den pædagogiske assistent uddannelse. Det er mærkværdigt i en tid, hvor der er brug for kvalificeret arbejdskraft, siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA Århus Jack Hougård Kristensen.

I 2021 optog SOSU-Østjylland kun 106 elever til uddannelsen som Pædagogisk Assistent. Samtidig måtte de afvise hele 181 ansøgere til grundforløbet, fordi Kommunernes Landsforening har et loft over, hvor mange elever der må optages.

- Det er mærkværdigt, når vi samtidig ved, at hele området har brug for uddannet pædagogisk arbejdskraft nu, siger formanden for pædagogisk sektor i FOA Århus, Jack Hougård Kristensen.

Frem mod 2030 bliver der brug for 1000 nye pædagogisk ansatte, og Aarhus Kommune vil nu ansætte alle de pædagogiske assistenter, som kommunen selv uddanner. Samtidig presser kommunen også på hos KL, for at få KL til at hæve antallet af elever.

- Det er ikke alle kommuner, der har så store rekrutterings-vanskeligheder, som vi har i de store byer, så KL mener ikke nødvendigvis det samme, som vi gør i Aarhus og nogen af de andre store byer, men vi forsøger at påvirke ad de kanaler, vi kan, fortæller rådmand for Børn- og Unge Thomas Medom og tilføjer, at Aarhus Kommune selv er i gang med at lave en aftale med SOSU-Østjylland, så kommunen kan få uddannet flere pædagogiske assistenter.

Jack Hougård er tilfreds med, at Aarhus Kommune har ændret kurs og nu giver jobgaranti og samtidig forsøger at uddanne flere, og han håber, at de store udfordringer bliver løst.