Når du er omfattet af en overenskomst for offentligt ansatte, kan du have ret til 2 omsorgsdage om året pr. barn

Omsorgsdage

Omsorgsdage kan du bruge til at holde fri med løn sammen med dit barn. Hvis du er ansat på en overenskomst for offentligt ansatte, kan du have ret til 2 omsorgsdage om året pr. barn – til og med det kalenderår, hvor barnet fylder 7 år. Du kan have ret til op til 2 omsorgsdage til børn under 14 år, hvis du er ansat på en privat overenskomst. Spørg din lokale FOA-fagforening eller din tillidsrepræsentant, hvis du vil vide, hvad der gælder for dig.

Husk!

1
Til og med året hvor dit barn fylder 7

Hvis din overenskomst giver dig ret til omsorgsdage, har du ret til omsorgsdage til og med året, hvor dit barn fylder 7.

2
Du skal have forældremyndighed
Du får kun omsorgsdage, hvis du har forældremyndighed. Du får altså ikke omsorgsdage, hvis du ikke har forældremyndighed, selvom du bor sammen med barnet.
3
Omsorgsdage kan ikke overføres
Du skal holde dine omsorgsdage indenfor kalenderåret, ellers går de tabt. Hvis du ikke kan holde dem, fordi du er på barsel, har du dog ret til at udskyde dem.
4
Du kan ofte aftale at bruge en omsorgsdag, når du har sygt barn
Hvis dit barn ikke er rask efter sygedage, du kan holde med løn, kan du ofte få lov at bruge en omsorgsdag, selvom omsorgsdage normalt skal aftales i god tid.
Dine rettigheder
Her får du et overblik over, hvilke rettigheder det især er relevant at være opmærksom på i situationen.
Vægtikon
 • Du har ret til 2 dage om året pr. barn

  • Hvis du er omfattet af en overenskomst med ret til omsorgsdage, så gælder det for dig, hvis du har forældremyndighed over barnet. Det vil sige, at du har ret til omsorgsdage, hvis du er mor, far, medmor eller adoptivforælder. Fra og med april 2019 gælder det også plejeforældre.

  • Du har ikke ret til omsorgsdage, hvis du er bonusforælder uden forældremyndighed, heller ikke selvom du bor sammen med barnet.
 • Du skal aftale omsorgsdage i så god tid som muligt

  Hvis du har ret til omsorgsdage og ved, hvornår du gerne vil bruge dine omsorgsdage, så aftal det med din arbejdsgiver i så god tid som muligt. Det letter planlægningen af arbejdet på din arbejdsplads.

  • Du har ikke ret til selv at bestemme, hvornår du bruger dine omsorgsdage. Det skal aftales med din arbejdsgiver.

  • Du kan typisk med kort varsel bruge omsorgsdage, hvis dit barn ikke er blevet rask efter sygedage, du kan holde med løn.
 • Omsorgsdage regnes som dage

  • Hvis du har vagter af skiftende længde, svarer en omsorgsdag til længden på en gennemsnitlig ugentlig arbejdsdag.

  • Hvis du skifter arbejdsplads på et tidspunkt, hvor du ikke har brugt dine omsorgsdage, overføres omsorgsdage til din timebank svarende til timer på en gennemsnitlig ugentlig arbejdsdag.

  • De to omsorgsdage er også to gennemsnitlige dage, selvom du i løbet af året går ned i ugentlig arbejdstid, og du inden da altså havde ret til flere timer.

Dine rettigheder i særlige situationer

 • Du kan ikke overføre omsorgsdage til året efter

  • Hvis du ikke holder dine omsorgsdage, går de tabt, hvis du ikke har brugt dem i løbet af året.

  • Du har dog ret til at udskyde omsorgsdagene, hvis du er på barsel – også hvis du er på barsel med et af dine andre børn.