Debatindlæg
Specialforløb for sosu-assistenter er et varsel om fremtidens behov
To nye specialiseringforløb for social- og sundhedsassistenter er en styrkelse af faget, og noget, FOA længe har kæmpet for, lyder det fra sektorformand Tanja Nielsen.
Af: Tanja Nielsen, sektorformand, FOA
Når kalenderen viser september, åbner vi et nyt kapitel i udviklingen af de danske sundhedsuddannelser. En nyskabelse, der skal løfte kvaliteten af den omsorg og pleje, vi kan give de tusinder og atter tusinder af danskere, der er ramt af enten demens eller psykisk sygdom.
Fra september kan social- og sundhedsassistenter nemlig som noget helt nyt tage et særligt specialiseringsforløb i enten demens eller social- og behandlingspsykiatri.
Uddannelserne er målrettet de aktuelle og nye behov i kommuner og regioner. De er praksisnære, det faglige niveau er højt, og uddannelserne bliver udbudt på professionshøjskoler i hele landet. Alt det er en klar styrkelse af Social- og sundhedsassistentfaget – og noget, vi i FOA har kæmpet for længe.
Forløbene er tilrettelagt som formelt kompetencegivende videreuddannelse på akademiniveau, og social- og sundhedsassistenten får ECTS-point og papir på de nye kompetencer. Forløbene har desuden en stærk kobling til praksis og drives i tæt samarbejde med arbejdsgiverne.
Forløbene er målrettet de social- og sundhedsassistenter, som ønsker at løfte deres faglige niveau og bygge ovenpå deres uddannelse – samtidig med, at de vil blive i det borger- og patientnære arbejde.
Stærke medarbejdere i demens og psykiatri
Men det er ikke det vigtigste her – det vigtige er, at social- og sundhedsassistenter med sådan en specialiseringsuddannelse, vil kunne gå ud og være stærke medarbejdere indenfor to store områder som demens og psykiatri.
Faktisk er demens og psykisk sygdom to af de største folkesygdomme i Danmark. Ved at møde fagteori og nye metoder til, hvordan man laver konkrete forbedringstiltag på arbejdspladsen, kan det gøre en stor forskel – det kan handle om, hvordan man samarbejder med pårørende eller forbedringer af de fysiske rammer. Det kan være, hvordan man arbejder med konfliktnedtrapning, eller hvordan man lærer af utilsigtede hændelser.
Det er helt nødvendigt, at vi etablerer specialiseringsveje for social- og sundhedsassistenterne, hvis vi skal matche den stigende kompleksitet på området, hvor vi i fremtiden får flere borgere med multisygdomme.
Borgere der rammes af demens eller psykisk sygdom, og hvor der ofte kan være dobbeltdiagnoser på grund af øvrig somatisk sygdom eller for eksempel misbrugsproblematikker. En kompleksitet der kræver særlig viden og stærk faglighed i mødet med borgeren.
Behov for flere specialer i fremtiden
De to nye uddannelser er begyndelsen på en fremtid, hvor der vil være behov for udvikling af flere forskellige specialer for de social- og sundhedsuddannede, der matcher fremtidens behov – som vi også ser i ældreloven og sundhedsreformen – og hvor vi spejler andre sundhedsfaglige på området som eksempelvis sygeplejerskernes specialeveje.
Vi er stolte over, at social- og sundhedsassistenter med disse to specialiseringsuddannelser bliver endnu stærkere til – gennem nye partnerskabsinitiativer og sammen med resten af den tværfaglige indsats – at udvikle hjælpen og støtten til patienter og borgere i det fremtidige sundhedsvæsen og med de mange nye opgaver der banker på døren.
Fremtidens sundhedsvæsen fordrer flere specialeveje, så vi kan sikre os, at kompetencerne er til stede ude på landets arbejdspladser. Ikke mindst i en fremtid hvor sygehusene flytter ind i borgernes dagligstue.
De to nye specialer for social- og sundhedsassistenterne er en milepæl. I FOA kipper vi med flaget, og gør klar til de næste vigtige skridt.
Bragt i Seniormonitor, den 7. maj 2025