Formand for Social- og sundhedssektoren Tanja Nielsen


Debatindlæg

Drab på chauffør var endnu et psykiatridrab

Han var hverken ansat på sygehuset eller i et socialpsykiatrisk tilbud. Han var ikke læge, sygeplejerske, social- og sundhedsassistent eller fra en anden faggruppe, vi ellers kender fra psykiatrien.

Af: Tanja Nielsen, sektorformand, FOA

Men han mistede livet som følge af, at han på sit arbejde som chauffør for Flextrafik skulle køre en 41-årig mand med psykisk sygdom til behandling på sygehuset.

På den måde er sagen om den kun 27-årige mand, som blev stukket i halsen og tre dage senere døde af sine kvæstelser, endnu et voldsomt og dybt tragisk eksempel på det, som vi skræmmende nok har et udtryk for - nemlig et psykiatridrab. Det bringer os op på ni drab siden 2012. Samt et ukendt antal drabsforsøg på ansatte i og omkring psykiatrien.

Dem, der lider af voldsom psykisk sygdom, kan også bringe andre patienter i psykiatrien og beboere i botilbud i fare. Også her er der sket drab. Og vi ved det jo godt. Det kan ramme os alle. Helt vilkårligt.

Et kendt og tragisk eksempel er skyderiet i Field's i 2022, hvor tre helt tilfældige mennesker mistede livet. Dengang blev den psykisk syge mødt af en sommerferielukket telefon, da han ringede efter hjælp på en psykiatrilinje.

Ikke alle detaljer er kommet frem i den aktuelle sag. Men jeg bliver bekymret for, at psykisk syge også i dag bliver mødt af en lukket dør eller en afvisning, når de rækker ud efter hjælp. I dagene op til knivstikkeriet havde den syge i hvert fald været i kontakt med Køge Sygehus. Flere gange.

»Jeg troede, at jeg blev gasset og skulle dø. At verden var ved at gå under. Der er gået noget i stykker i mit hoved.« Sådan forklarede han ifølge Sjællandske Nyheder ved grundlovsforhøret. Grådkvalt.

Det er helt afgørende, at psykisk syge bliver mødt med den hjælp, de har behov for. Og at de bliver mødt hurtigt, effektivt og konsekvent. Sådan er det desværre ikke altid i dag. Her to et halvt år efter vi har fået en 10-årsplan for psykiatrien, er meldingen fra FOA's medlemmer med arbejde i psykiatrien, at de stadig ikke kan mærke en bedring.

Lige nu går vi og venter på regeringens udspil til, hvordan pengene i planen skal udmøntes de næste år - også de penge, som allerede burde være ude at gøre gavn i år. Oplægget til regeringen fra Social- og Sundhedsstyrelsen samt Psykiatrirådet har været, at socialpsykiatrien i kommunerne bør have et særligt løft i 2025. Det betyder blandt andet, at vi skal have mere uddannet personale. Vi skal tage bedre hånd om den syge i overgange mellem indsatser og behandlingstilbud. Og vi skal stille med den rette hjælp i forhold til det enkelte menneskes udfordringer.

Vi skal kort sagt gribe flere borgere med psykiske udfordringer tidligere. Det kloge ved at styrke socialpsykiatrien er, at det vil mindske presset på behandlingspsykiatrien, fordi færre bliver alvorligt syge. Med den rette indsats kan vi gøre en forskel. Vi kan forebygge drab. Vi skal.

Bragt i Jyllands-Posten, den 7. april 2025