Pressemeddelelse

FOA: Kommunerne gemmer igen milliarder

Kommunerne brugte sidste år næsten 3 milliarder kroner mindre på velfærd, end de havde budgetteret med. Havde kommunerne brugt, hvad de måtte, kunne de fx have ansat mere end 7000 ekstra fuldtidsmedarbejdere i ældreplejen, viser beregninger fra FOA.

2,9 milliarder kroner. Så meget undlod kommunerne sidste år at bruge på service, selvom pengene egentlig var afsat på kommunernes budgetter. Det viser nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. FOA er ærgerlig over kommunernes disponering.

 

”Næsten tre milliarder kroner er altså mange penge at lade være med at bruge. Hvis vi omsætter pengene til lønninger, kunne kommunerne fx have ansat mere end 7000 ekstra fuldtidsmedarbejdere i ældreplejen, hvor både ansatte og borgere i årevis har råbt højt om for ringe normeringer,” siger forbundssekretær Helena Mikkelsen fra FOA.

 

Det er 6. år i træk, at kommunerne bruger færre penge på service, end de budgetterer med. I 2015 brugte kommunerne 1,6 milliarder mindre, end de havde aftalt med regeringen, at de måtte bruge.

 

”Det lader til, at det igen går den forkerte vej, og at kommunerne nu atter gemmer pengene i stedet for at bruge dem til den velfærd, de var beregnet til,” siger Helena Mikkelsen.

 

Antallet af ældre stiger kraftigt i disse år ,og også antallet af helt små børn er nu på vej op. Derfor er det helt afgørende, at kommunerne bruger de penge, de har afsat til velfærd og service, mener Helena Mikkelsen:

 

”Økonomiaftalen mellem KL og regeringen udstikker ikke en forgyldt ramme til velfærd. Og når kommunerne så oven i købet lader være med at bruge penge på velfærd og i stedet prioriterer at bygge nye bygninger, så kan det for alvor mærkes blandt både borgere og ansatte.”

 

Hvis kommunerne ikke kan finde ud af at prioritere velfærden, så bør der indføres en pligt for kommunerne til som minimum at anvende de midler, der afsættes til service eller en anden form for sanktion, ligesom der er sanktioner, hvis de bruger for mange penge,” siger Helena Mikkelsen.  Kontakt

Forbundssekretær Helena Mikkelsen, telefon: 31 35 17 04

Hent billede i høj opløsning