"Den offentlige fortælling om loven om minimumsnormeringer er misvisende i forhold til praksis," siger Annika Bæk Vind, som er formand for almenområdets ledersektion i LFS
Foto:
Agnete Solvej Christiansen
Minimumsnormeringer findes kun på papiret
Da vi fik loven om minimumsnormeringer, forventede mange forældre, at børn i vuggestuer højst ville være tre om én voksen, og børnehavebørn højst seks. Men realiteten er, at det er hverdag i daginstitutionerne, at voksne står alene med en stor gruppe børn, viser en ny undersøgelse fra FOA.
Af: Anna Louise Stevnhøj
Undersøgelsen ”Daginstitutionernes Hverdag 2025” er gennemført blandt 308 ledere og 455 medarbejdere i daginstitutioner landet over på vegne af FOA. Og den viser, at næsten tre ud af fire medarbejdere i daginstitutionerne på deres seneste arbejdsdag har været alene med en stor børnegruppe, forstået som mere end fem vuggestue- eller ti børnehavebørn. Mere end hver fjerde af dem var endda alene med børnene i mindst en halv time.
Minimumsnormeringerne blev indført ved lov i 2022 og trådte i kraft den 1. januar 2024 som et politisk svar på Forældrebevægelen, som via store demonstrationer og stor mediebevågenhed satte fokus på årtiers forringelser i dagtilbuddene. Loven siger, at der skal være en voksen per tre vuggestuebørn og en voksen per seks børnehavebørn.
Passer ikke i virkeligheden
Loven om minimumsnormeringer fastlægger imidlertid normeringen som et gennemsnit på kommuneniveau.
Og det er her, det går galt, mener Annika Bæk Vind, som er leder af Børnehuset Grønttorvet i København og formand for almenområdets ledersektion i LFS.
”Den offentlige fortælling om loven er misvisende i forhold til praksis. For i de officielle beregninger af, om kommunerne lever op til loven, er indregnet alt fra støttepædagoger, barselsvikarer og langtidssygemeldte, pædagogiske konsulenter og ledere. Men det, vi er optaget af, er jo, hvem der sidder på stuen mandag morgen. Derfor bliver præmissen helt skæv med den beregningsmetode, der er,« siger Annika Bæk Vind.
Undgår alenetid
I Grønttorvet undgår de så vidt muligt alenetid med store børnegrupper. Hun er derfor også overrasket over, at 19 procent i FOAs undersøgelse angiver, at der i deres institution har været planlagt alenetid med mere end fem vuggestuebørn eller ti børnehavebørn.
”Vi må prioritere benhårdt, og vi prioriterer at der er flere end én voksen hele dagen igennem – også i ydertimerne,” siger Annika Bæk Vind, som oplever, at den officielle fortælling fra politikerside om minimumsnormeringer rammer det pædagogiske personale:
”Forældrene forventer, at der er de medarbejdere på stuen, som politikerne har lovet. Så de spørger, hvorfor vi kun er to om eftermiddagen på stuen. Og så må man svare, at vi bruger ned til mindste femøre på personale,” siger hun.
Minimumsnormeringer er et skønmaleri
FOAs undersøgelse viser, at den gennemsnitlige bemanding på en almindelig onsdag i børnegrupper med børn i alderen fra nul til to år 4,2 børn per voksen, og i børnegrupper med børn i alderen fra tre til fem år er den 7,4 børn per voksen.
Det får Thomas Enghausen, som er næstformand for FOA, til at sige, at vi stikker os selv blår i øjnene, hvis vi tror, at vi i praksis har minimumsnormeringer i den enkelte daginstitution.
”Mange steder er det helt almindelig dagligdag, at voksne er alene med større børnegrupper. I længere tid – og endda helt planlagt. Det er virkelig skuffende,” siger Thomas Enghausen.
De nye tal får ham til at gentage det problematiske i, at minimumsnormeringerne alene opgøres på kommunalt niveau frem for institutionsniveau.
”Så længe vi regner i gennemsnit for hele kommuner i stedet for at kigge på den enkelte institution, så får vi et skønmaleri, selv om der åbenlyst er institutioner, hvor man på daglig basis er langt fra at have minimumsnormeringer i praksis. Derfor skal loven laves om, både for børnenes og de ansattes skyld,” siger Thomas Enghausen.