LFS talte om nedslidning i Folketinget

Martin Kragballe, områdeformand for almenbestyrelsen i LFS, og Stine Dyrby Oxholm, pædagogmedhjælper, fremlagde over for Folketingets Beskæftigelsesudvalg de alvorlige konsekvenser af nedslidning i det pædagogiske fag.

Af: Agnete Solvej Christiansen, Foto: Privat

Pensionsalderen stiger, og det har alvorlige konsekvenser for LFS’ medlemmer. Derfor bad almenbestyrelsen i LFS med områdeformand Martin Kragballe i spidsen om foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg for at gøre politikerne opmærksomme på, hvordan stigende pensionsalder rammer pædagogisk personale.

”Når man taler om nedslidning og Arne-pension, er det typisk håndværkere med fysisk hårdt arbejde, man tænker på – ikke en pædagog eller pædagogmedhjælper. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at politikerne også hører vores stemme,” siger Martin Kragballe.

Tal fra både A-kasser og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd dokumenterer, at pædagoger er blandt de faggrupper, der trækker sig tidligst tilbage fra arbejdsmarkedet.

Høje følelsesmæssige krav slider

Under mødet med udvalget fremhævede Martin Kragballe og Stine Dyrby Oxholm især de høje følelsesmæssige krav, som arbejdet med børn og udsatte grupper indebærer.

”Vi ønskede at sætte fokus på den form for nedslidning, der sjældent fylder i den offentlige debat – og det er bare hårdt at arbejde med mennesker,” understreger Martin Kragballe.

De to repræsentanter fik et kvarter med udvalget – inklusive tid til spørgsmål fra politikerne.

En knap blandt flere

Ifølge Martin Kragballe blev budskabet leveret klart, selvom der stadig er lang vej igen til, at stigningen i pensionsalder bliver stoppet.

”Alt i alt synes jeg, det gik godt. Men det er tydeligt, at politikerne har blikket stift rettet mod de økonomiske gevinster ved at hæve pensionsalderen,” siger han.

Efter foretrædet har beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen udsendt et skriftligt svar, hvor hun anerkender LFS’ input som både "vigtige" og "relevante".

”Vi skal have et pensionssystem, der ikke kun tager højde for alder, men i højere grad også for de forskellige arbejdsliv, vi har. Derfor ønsker vi at genforhandle Velfærdsforliget frem mod 2030, hvor pensionsalderen næste gang skal reguleres,” udtaler ministeren.

LFS fortsætter kampen for et mere retfærdigt pensionssystem.

”Vi stopper ikke her. Næste skridt bliver en demonstration den 20. maj i Rigsdalsgården, hvor vi vil vise, at vi er mange, der kræver politisk handling,” siger Martin Kragballe.