TR-dækning slår rekord: Over 100 tillidsrepræsentanter på specialområdet
For første gang nogensinde er der nu 100 tillidsrepræsentanter på LFS’ specialområde. Det markerer ikke bare en milepæl, det er et tydeligt udtryk for det store engagement, der findes blandt medarbejderne ude på arbejdspladserne.
Af: Agnete Solvej Christiansen
”Der er faktisk blevet brudt en mur,” sådan lyder det fra John Skeberg, fællestillidsrepræsentant på specialområdet, når han skal fortælle, hvordan det går med at sørge for, at der er tillidsrepræsentanter på specialområdets arbejdspladser.
I alt er der nu 101 tillidsrepræsentanter på specialområdet. Området har ellers ligget stabilt på nogle af 90 og tillidsrepræsentanter gennem længere tid, viser en opgørelse fra LFS.
”En stærk organisering giver tillidsrepræsentanterne et godt mandat og et stærkt samarbejde med både arbejdsmiljørepræsentanter og ledelsen, og det giver et styrket arbejdsfællesskab," lyder det fra John Skeberg.
Tillidsrepræsentanten er ofte den kollega, man går til, når noget er svært. Det kan være overenskomstspørgsmål, sygdom, lønforhandlinger eller bare et behov for at blive peget i den rigtige retning. TR'eren er med til at skabe tryghed i hverdagen og kan i mange tilfælde også aflaste LFS' valgte og ansatte ved at løfte lokale opgaver med stor indsigt og nærhed.
En lokal TR skaber tryghed og styrker fællesskabet
Bag den markante stigning i TR-dækningen ligger en række meget vellykkede TR-valg, især hen over foråret. Der har været bemærkelsesværdigt mange valg, og i stort set samtlige tilfælde har der været kandidater, som selv har taget initiativ til at få sat gang i processen.
"Det betyder noget, at fagforeningen ikke bare er nogen, man ringer til, men at LFS også er til stede på arbejdspladsen i kraft af tillidsrepræsentanten,” siger John Skeberg.
TR'ere med ansvar og kompetencer
På specialområdet arbejder langt størstedelen af TR'erne på botilbud med døgnvagter og komplekse arbejdstidsregler. Det kræver både indsigt og mod at tage ansvar for eksempelvis forhandlinger om arbejdstid, nyansættelser og lokal løn.
”Lønindplancering og lønforhandlinger for nyansatte samt lokalløn er en central opgave for tillidsrepræsentanerne på specialområdet. Der skal findes midler og argumenter, og ofte skal der tænkes kreativt – både i forhold til kollegaernes kompetencer og arbejdspladsens behov. Mange TR’ere indgår i de individuelle lønforhandlinger og skal kunne balancere det nære kendskab med det strategiske overblik,” siger John Skeberg.
Det gode rygte trækker
Det stigende engagement i tillidshvervet kan hænge sammen med, at LFS’ TR-grunduddannelse har et godt ry, og at TR-møderne opleves som både relevante og stabile, vurderer John Skeberg.
"Folk føler, de får noget med hjem. Netværk på tværs af byen, sparring om udfordringer og udvikling af egne kompetencer gør det meningsfuldt at være TR. Ikke kun for kollegaerne, men også for den enkelte, der får indsigt og indflydelse i arbejdslivet,” siger John Skeberg.
Engagementet vinder over omstruktureringer
Trods løbende forandringer, strukturændringer og nedlæggelser af arbejdspladser med videre, har TR-dækningen på specialområdet holdt sig stabilt på nogle af 90 igennem mange år. Det gør det ekstra bemærkelsesværdigt, at det netop nu er lykkedes at krydse grænsen på 100.
”Det er ikke bare et symbolsk tal. Det er et tegn på stærk organisering, et voksende engagement og en gruppe TR'ere, som i stigende grad bliver – og gør en forskel,” siger John Skeberg.