Københavns Kommune laver budgetaftale uden Børne- og Ungdomsborgmesteren
Tekst: Signe Rosa Skelbæk
9. september 2024 præsenterede otte af partierne på Københavns Rådhus den kommende budgetaftale for Københavns Kommune. Bag budgetforliget står Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Venstre og Dansk Folkeparti. Men uden for står Konservative, og dermed Børne- og Ungdomsborgmesteren, og Alternativet.
Aftalen sikrer blandt andet 1,25 mia. kr. til service i 2025, fordelt med 394 mio. kr. til børneområdet, 511 mio. kr. til socialområdet og 138 mio. kr. til sundheds- og omsorgsområdet. På børneområdet fremhæver forligspartierne især, at der afsættes millioner til et løft af folkeskolen, der blandt andet skal udmøntes som to-voksenordning i børnehave- og 1. klasse, overgangspædagoger, ekstra ledelseskraft på skolerne og praksisnær kompetenceudvikling på dagtilbuds- og skoleområdet, fremgår det af pressemeddelelsen.
Men Konservatives Børne- og Ungdomsborgmester, Jakob Næsager, er ikke en del af aftalen. Et par dage inden forliget blev indgået, forlod han forhandlingerne. Han forklarer, at årsagen blandt andet skal findes på en ny kattelem for lukning flere dagtilbud:
”Vi har netop aftalt, efter en omfattende proces om lukning og nedjustering af dagtilbud i kommunen, at nu skulle der ro på for alle parters skyld. Det skrotter man i aftalen,” siger borgmesteren.
I aftalen fremgår det, at forligspartierne forpligtiger sig til at nedjustere den overskydende kapacitet på dagtilbudsområdet inden udgangen af 2026. Dermed skal der igangsættes en ny proces, hvor det skal besluttes, hvilke dagtilbud, der er i risiko for lukning eller nedjustering.
”For mig var det væsentligt, at det kom med i aftalen, at dagtilbud skal have rengøring hver dag. Det er der ikke fundet finansiering til, og det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det udmønter sig som højt sygefravær hos børn og medarbejdere. Der er givet et stort løft til skoleområdet, men det er til en vis grad dagtilbuddene, der betaler,” siger han.
Formanden mener
”Der er en række positive elementer i den nye budgetaftale, blandt andet til kompetenceløft af pædagogisk personale, knap 200 millioner i varige midler på socialområdet, flere botilbudspladser, der vil nedbringe ventetiden, overgangspædagoger i skolerne osv.
Men desværre er aftalen langt fra uproblematisk. Den såkaldte historiske økonomiaftale, der blev indgået mellem regeringen og Kommunernes Landsforening i foråret, som skulle sikre et stort løft af den borgernære velfærd i kommunerne, viser sit sande ansigt nu, hvor budgettet lægges frem. Københavns budgetaftale er ikke i nærheden af at rette op på årtiers besparelser på blandt andet børne- og socialområdet, og alene i denne aftale er der indlagt fremtidige millionbesparelser, som formentlig kommer til at blive udmøntet som grønthøstere på de enkelte områder.”