Fra venstre Dorte Overgaard social- og sundhedsassistent, fællestillidsrepræsentant for alle plejecentre i Thisted Kommune, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant på Plejecenter Trye i Frøstrup og sidder med i Hoved-MED samt i OMO Ældre og Træning. Hanne Hedegaard social- og sundhedsassistent, tillidsrepræsentant sidder med i OMO Ældre og Træning og repræsentant for de 8 somatiske plejecentre i Thisted Kommune.
Plejehjemslukninger: En veltilrettelagt proces med økonomiske efterdønninger
Beslutningen om at lukke to ældre plejehjem i Thisted Kommune blev taget med stor omhu og sikrede en god proces for både medarbejdere og beboere. Men selvom kommunens tilgang høster ros, rejser privatiseringen af Kastaniegården nye økonomiske bekymringer. En uventet ekstraudgift på 3,8 millioner kroner kan sætte de tilbageværende plejehjem under pres – og spørgsmålet er nu, hvem der ender med at betale prisen.
Af: Inge-Marie Krøier
En veltilrettelagt proces, men et vemodigt farvel
Thisted Kommune får ros for håndteringen af lukningen af plejecenter Solhjem og overgangen af Kastaniegården til privat drift. Dorte Overgaard fremhæver det gode samarbejde: "Samarbejdet har været godt, og forhandlingerne om fastholdelsestillægget gav et tillæg på 15.000 kroner til al plejepersonalet, for at blive på arbejdspladsen indtil lukningen," siger Dorte Overgaard.
Fagpolitisk leder Jesper Hejlman Hermansen supplerer: "Thisted Kommune og FOA Nordjylland har haft et godt samarbejde om lukningen, som i øvrigt var en politisk beslutning. Kommunen har gjort en indsats for at sikre tryghed for medarbejderne undervejs.”
Selvom processen var velorganiseret, var lukningen svær for de ansatte. For Dorte, der arbejdede på Solhjem, var det en vemodig afsked med kollegerne, men hun erkender, at plejehjemmet ikke var tidssvarende.
"På Solhjem måtte vi ty til alle mulige hokus-pokus-løsninger for at leve op til arbejdsmiljøreglernes bestemmelser. Bygningerne og indretningen var ikke optimal for hverken beboere, eller medarbejdere," tilføjer hun.
Kastaniegårdens privatisering skaber økonomisk bekymring
Selvom planen oprindeligt var at lukke Kastaniegården, blev plejehjemmet i stedet omdannet til et friplejehjem med en administrationsaftale med Danske Diakonhjem.
Når et kommunalt plejehjem overgår til privat drift som et friplejehjem, forsvinder kommunens økonomiske ansvar ikke nødvendigvis. Kommunen skal stadig betale en takst per borger, ofte baseret på egne udgifter til tilsvarende tilbud. Det betyder, at den forventede besparelse kan udeblive.
I Thisted Kommunes tilfælde har det ført til en ekstra udgift på 3,8 millioner kroner. En regning, der nu skal findes andetsteds i budgettet.
Denne uventede regning vækker bekymring hos Hanne Hedegaard, der repræsenterer de otte kommunale plejecentre. Hun stiller spørgsmål ved privatiseringen og dens konsekvenser:
"Jeg er bekymret for, at Social- og Seniorudvalget nu står med en ekstraregning. Økonomiudvalget har besluttet, at fagudvalgene selv skal håndtere økonomiske udfordringer, men det er i sidste ende politikerne, der har truffet beslutningen om privatiseringen. Det er deres ansvar at finde en løsning, så besparelserne ikke rammer de kommunale plejehjem og os ansatte," siger hun.
På mødet i Social- og Seniorudvalgets den 13. maj blev det besluttet, at besparelserne vedrørende drift af Kastaniegården på 3,8 millioner kroner skal videre til budgetudvalget og indgå i de kommende budgetforhandlinger. Det betyder, at ældreområdet ikke længere alene skal bære byrden – men spørgsmålet om, hvordan det påvirker de kommunale plejehjem, er stadig uafklaret, selvom det tyder på at ekstraregningen ikke længere pålægges ældreområdet alene.
Hvem betaler prisen?
Den økonomiske situation lægger et stort pres på kommunens plejecentre, og mange frygter, at det vil gå ud over både medarbejdere og beboere. "Plejecentrene er allerede maksimalt udfordret, og vi har svært ved at se, hvor der kan findes flere besparelser uden, det får alvorlige konsekvenser for os,” siger Dorte og Hanne samstemmigt.
De håber, at offentligheden får øjnene op for de mulige konsekvenser af beslutningen.
"Vi vil holde politikerne ansvarlige for deres beslutning. For nogle medarbejdere virkede det som en god løsning, da de kunne beholde deres job, da arbejdspladsen blev omdannet til et friplejehjem. Men i sidste ende kan det vise sig at politikerne tog en dyr beslutning ved at lade det ske. I værste fald kan det koste arbejdspladser," afslutter de.
Den kommende tid vil vise, om Thisted Kommune kan finde en økonomisk balance – eller om de ansatte og beboerne bliver dem, der ender med at betale prisen.