Mette Høgaard Kristensen, en erfaren social- og sundhedsassistent, deler sine personlige oplevelser og giver værdifuld indsigt i, hvad man kan forvente sig.

Merituddannelse til social- og sundhedsassistent: Udfordringer, belønninger og personlig udvikling

At tage skridtet fra social- og sundhedshjælper til social- og sundhedsassistent via merituddannelsen er en rejse, der kræver både mod og dedikation. Mette Høgaard Kristensen, en erfaren social- og sundhedsassistent, deler sine personlige oplevelser og giver værdifuld indsigt i, hvad man kan forvente sig. I dag arbejder Mette som aftenvagt på Plejecenter Storvorde, hvor hun med stor passion og nysgerrighed udfører sit arbejde.

Af: Inge-Marie Krøier

En ny start
Når man starter på merituddannelsen, begynder man på en frisk, uanset hvor mange års erfaring man har som social- og sundhedshjælper. Mette, der havde 17 års erfaring, beskriver det som en ny faglig start, hvor alt tidligere læring skal pakkes væk. "Det er ikke en overbygning – det er en ny uddannelse," siger hun.

Udfordringer og overvejelser
Mette fremhæver flere udfordringer, som kommende studerende bør overveje. "Du skal være villig til at gå forrest og kunne tage beslutninger selv," forklarer Mette. Det kræver selvsikkerhed og evnen til at stå alene i en afdeling.

En anden udfordring er den intense læsning, som uddannelsen kræver. Mange timers læsning er nødvendige for at kunne gennemføre uddannelsen, og din indsats afspejler ofte dit resultat. "Uanset din karakter, så er du autoriseret social- og sundhedsassistent, ligegyldigt om du får 02 eller 12," påpeger Mette.

Praktiske erfaringer og støtte
Mette har stor ros til oplæringsstederne for deres støtte og modtagelse af hende og de øvrige elever: ”De var virkelig gode til at tage imod os," siger hun. Mette nævner, at Storvorde Plejecenter har elev-vejledere, der hjælper eleverne i både dag- og aftenvagter.

Frafald på uddannelsen
Desværre falder en del fra undervejs på social- og sundhedsassistentuddannelsen. I Aalborg Kommune svarer frafaldet til landsgennemsnittet som ligger på 30-35 procent. Det gælder både for den ordinære uddannelse og merituddannelsen. I Mettes klasse var frafaldet noget højere og det kan selvfølgelig skyldes flere faktorer.

Cecilie Lodal Vestergård, teamleder for Team SOSU-Uddannelse i forvaltningen for Senior og Omsorg, kommenterer: "I Aalborg Kommune oplever vi, at de væsentligste grunde til frafaldet skyldes tempoet på uddannelsen. Der er fart på fra starten, og mange bliver overraskede over, hvor mange dele af livet, der skal justeres i forhold til at komme tilbage til at være under uddannelse."

Teamlederen understreger, at man skal være indstillet på nogle af de samme opgaver som social- og sundhedshjælper, men at der forventes en ny evne til at reflektere og til at agere i et nyt handlingsrum. 

Personlig motivation og råd
Ifølge Mette skal du være god til mennesker og have en naturlig nysgerrighed, hvis du vil uddanne dig til social- og sundhedsassistent. "Du skal virkelig have det personlige med – du skal brænde for det, og som merit-elev er det vigtigt, at du tør bede om hjælp, hvis du kommer bagud. Desuden skal du finde gode metoder til at håndtere læsningen,” opfordrer Mette.

Det at uddanne sig til social- og sundhedsassistent via merit er en krævende, men givende rejse. Den kræver dedikation, selvsikkerhed og en passion for faget. For dem, der er klar til at tage udfordringen op, venter der en meningsfuld karriere med mulighed for at gøre en forskel i andres liv.

Faglighed og uddannelse: Grundpillerne i sundhedssektoren
Jesper Hermansen, sektoransvarlig for sundhedsområdet i FOA Nordjylland, understreger vigtigheden af uddannelse, styrkelse og udvikling af kompetencer. "Der er i høj grad brug for faglighed og muligheden for at sætte alle kompetencer i spil på arbejdspladserne. Fremtiden indebærer betydelige forandringer i ældre, psykiatri og sundhedssektoren. Det betyder, at FOAs medlemmer kommer til at løfte endnu mere, end de i forvejen gør. Derfor skal vi fokusere på den rette kompetence til den rette opgave. Heraf vigtigheden af, at vi motiverer og inspirerer til faglig uddannelse både fra ufaglært til faglært, men også muligheden for merrituddannelsen. Vi har brug for dygtige social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter ude på arbejdspladserne.”

Indsats for at uddanne flere social- og sundhedsassistenter
Det Lokale Uddannelsesudvalg på SOSU Nord har nedsat en arbejdsgruppe for at øge motivationen blandt social- og sundhedshjælpere til at tage social- og sundhedsassistentuddannelsen (merit-uddannelsen). Lige inden social- og sundhedshjælpereleverne slutter deres uddannelse, bliver de præsenteret for en tidligere merit-elev, som fortæller om sin motivation. Derudover gør man meget for at opmuntre eleverne til at fortsætte deres uddannelse ved hjælp af videoer og anden kommunikation, der motiverer dem til at tage næste skridt.

Frem mod sommerferien arbejder Aalborg Kommune, FOA Nordjylland og fællestillidsrepræsentanter på at arbejde for en mentorordning eller andre gode indsatser til at understøtte springet til at komme i uddannelse igen. Formålet er at skabe et initiativ, der kan støtte elever undervejs. Initiativet skal gerne mindske frafaldet på uddannelserne, da der i de kommende år er stort behov for uddannet social- og sundhedspersonale.