Fra venstre: Social- og sundhedshjælper Lene Aagaard, tidligere arbejdsmiljørepræsentant, og social- og sundhedsassistent Pia Skriver, nyligt genvalgt som tillidsrepræsentant. Begge arbejder på Kastaniegården, som netop er overgået fra offentlig til privat drift.
Foto:
Inge-Marie Krøier
En rutsjebanetur fra offentlig til privat: Plejehjemmet Kastaniegårdens rejse
I efteråret 2023 begyndte en turbulent tid for personalet på Plejehjemmet Kastaniegården. Trusler om lukning og usikkerhed om fremtiden skabte uro blandt medarbejderne. Social- og sundhedshjælper Lene Aagaard og social- og sundhedsassistent Pia Skriver, som begge har været nøglepersoner i denne proces, deler deres oplevelser og følelser omkring overgangen fra et kommunalt til et friplejehjem med en administrationsaftale med Danske Diakonhjem.
Af: Inge-Marie Krøier
En tid præget af usikkerhed og håb
Lene og Pia husker tydeligt de første gange, de blev informeret om, at plejehjemmet kunne lukke. "Det var en tid fyldt med bekymringer og spekulationer," fortæller Lene. "Vi vidste ikke, om vi skulle lukke eller flytte, og det skabte en masse usikkerhed blandt både personale og pårørende."
I løbet af 2024 blev situationen mere alvorlig, og flere muligheder blev diskuteret. "Vi havde mange samtaler og møder, hvor vi forsøgte at få vished om vores fremtid," siger Pia, der for nylig blev genvalgt som tillidsrepræsentant på plejehjemmet. Det var følelsesmæssigt hårdt, og selv mens vi taler om det, er der ikke langt til tårer efter alt, hvad personalet har været igennem det seneste halve år.
En ny begyndelse med håb og entusiasme
Da beslutningen om virksomhedsoverdragelse blev truffet i oktober 2024, begyndte en ny fase for Kastaniegården. "Vi var taknemmelige for, at der endelig var en løsning," siger Lene. "Men det var også en tid med mange følelser. Vi skulle overbevise vores kolleger om, at det nok skulle gå, og at vi ville finde en vej frem."
Pia Skriver beskriver, hvordan den nye bestyrelse og leder Pia Søe Larsen har spillet en afgørende rolle i at skabe en positiv atmosfære. "De og vores nye leder har virkelig taget fat og arbejdet på lige vilkår med os," siger Pia. "Vores nye leder har villet lære alle at kende - både ansatte og beboere, og det har skabt en følelse af fællesskab og tryghed."
Da Pia Søe Larsen overtog ledelsen, mødte hun en udmattet personalegruppe. Hendes største bekymring var, at sygefraværet ville fortsætte, og at hun en dag ville stå alene uden hjælp fra ansatte. "De var trætte, og i lang tid var der ikke tilført ressourcer til stedet," fortæller Pia. "Men de har knoklet og valgt at møde op, selvom det har været svært. På den anden side af udbrændtheden har de nu en indstilling om, at det nok skal gå."
Undervejs har Peter Ottosen fra FOA Nordjylland deltaget i møder for at fortælle om virksomhedsoverdragelsesreglerne og for at informere dem om, hvordan de er stillet frem til de næste overenskomstforhandlinger.
Udfordringer og sejre undervejs
Overgangen har ikke været uden udfordringer. "Vi har haft fire forskellige ledere i efteråret på grund af langtidssygemeldinger," fortæller Lene. "Det skabte en del forvirring, men vi har hele tiden forsøgt at holde roen og fokusere på det positive."
Leder Pia Søe Larsen fortæller, at det har krævet meget af de ansatte på Kastaniegården at omstille sig fra at være en personalegruppe under afvikling til at være én under udvikling. "Min tilgang er tillidsbaseret ledelse og – jeg ved, at jeg laver fodfejl, men jeg gør mit bedste, for at de har en nærværende leder," siger Pia Søe Larsen.
Afvikling afværget
En af de største udfordringer i efteråret var at sikre, at alle medarbejdere kunne blive på plejehjemmet. "Vi håbede, at alle kunne blive, og heldigvis lykkedes det," siger Pia Skriver. "Vi har også fået nye kolleger og nye beboere, og det har givet en følelse af stabilitet."
Inden alt faldt på plads, var de ansatte i køkkenet lovet andet job i et centralt køkken. Lene opfordrede dem til at tage imod tilbuddet, og hvis det lykkedes at beholde plejehjemmet, kunne de altid fortryde jobtilbuddet. Det endte med, at de kunne blive i de trygge rammer i et mindre køkken, hvor de har stor indflydelse på alt det, de laver.
Gode råd til andre i samme situation
Lene og Pia har nogle gode råd til andre tillidsvalgte, der står over for en lignende proces. "Det er vigtigt at være gode til at berolige kollegerne og skabe en følelse af tryghed," siger Lene, der indtil for nylig var valgt som arbejdsmiljørepræsentant på Kastaniegården. I forløbet opfordrede de kollegerne til at skrive frustrationer ned og dele dem med tillidsrepræsentanterne, så der kunne blive taget hånd om dem, hvis de da ikke var på arbejde.
Pia tilføjer, at det er vigtigt at have god kommunikation og information undervejs. "Mere information kunne have gjort processen lettere for os og vores beboere," siger hun. "Men det vigtigste er at holde fast i håbet og troen på, at det nok skal gå."
En lys fremtid for Kastaniegården
I dag er Kastaniegården et velfungerende friplejehjem med glade medarbejdere og beboere. "Vi har fået en fantastisk leder og en bestyrelse, der virkelig vil stedet det bedste," siger Lene og hun fortsætter "Dét har været en hård proces, men vi er kommet stærkere ud på den anden side."
Pia afslutter med en positiv bemærkning: "Vi har fået indført små ting som fredagsslik, og det giver et smil på læben. Vi har også fået nye investeringer som et nyt kaldeanlæg og fibernet, og det gør en stor forskel i hverdagen."
Lene tilføjer, at det har skabt ro i personalegruppen, at der skal ansættes nye kolleger, før de åbner op for nye beboere.
Kastaniegårdens rejse fra offentlig til privat har været en rutsjebanetur, men med stærkt sammenhold og en positiv indstilling har de formået at skabe en lys fremtid for både medarbejdere og beboere.