Effektiv logistik i Hospitalsbyen samt på Hobrovej

Michael Damm, social- og sundhedsassistent og brik-konsulent kan i år fejre sit 30-års jubilæum på sygehuset. Han har et stort overblik i sygehuslogistik. Han og teamleder Per Østergaard viser FOA Nordjyllands udsendte rundt i dele af det kæmpebyggeri som er et imponerende bygningsværk. Michael har været med fra dag ét, da projekt Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) begyndte, og han har set en kolossal udvikling på logistikområdet siden han blev ansat.

Af: Inge-Marie Krøier

Michael leder et team på seks – under FOAs portør-overenskomst og 3F-overenskomst. Han er selv ansat på en FOA leder-overenskomst og trives i jobbet. Michaels opgaver har de sidste fire år været at få styr på nuværende rekvirenter, danne overblik over hvor de skal flytte hen og hvem de skal flytte sammen med, således at teamet kan få oprettet briksystem til dem.

Michael Damm, social- og sundhedsassistent og brik-konsulent 
Michael Damm, social- og sundhedsassistent og brik-konsulent

Logistik-Brik-Systemet
I Hospitalsbyen vil der blive oprettet briksystem, som afdelingerne i forvejen kender fra deres nuværende placeringer på Sygehus Syd og Sygehus Nord. Systemet skal sikre, at alle varer når frem til slutbrugeren – den sundhedsfaglige medarbejder og patienten. Hver brik har et nummer, der indikerer hvilken etage, depot, skab og hylde varen skal placeres på. Dette system gør det muligt for personalet at se, hvilke varer der er bestilt.

Centrallageret: Hjertet af hospitalsbyen
Centrallageret, beliggende i Hospitalsbyens servicehus, er udstyret med avancerede computere, der automatisk finder den bedste placering for hver vare baseret på vægt og fylde. Systemet placerer de mest benyttede varer længst fremme og de mindst benyttede bagerst, hvilket optimerer lagerets effektivitet.

Fra sommerjob til nøglespiller i lagerdriften
Per Østergaard begyndte som sommerafløser på centrallageret, men blev hurtigt en fast del af teamet. Nu, 19 år senere, har han opbygget stor erfaring og udviklet sig gennem forskellige roller – fra lastbilchauffør, brik-aflæser og brik-retter til kontormedarbejder og nu Teamleder på centrallageret, hvor han håndterer de tekniske aspekter af lagersystemet. Han er begejstret for de mange opgaver, der knytter sig til den omfattende logistik-kæde, han er en del af. 

Per Østergaard - Teamleder på centrallageret i Hospitalsbyen. 
Per Østergaard - Teamleder på centrallageret i Hospitalsbyen.

Centrallageret består af flere sektioner, herunder Ren-lageret, hvor alt er sterilt, samt to højlagre med paller stablet i flere etager. Manglen på overvågning i de øverste lagre kan dog være en udfordring for truckførerne. Lagerets system administrerer omkring 60.000 varenumre, men på en typisk dag er kun 2.000 varer tilgængelige, da de mest efterspurgte produkter prioriteres. Computeren analyserer brugsmønstre og ved præcist, hvilke varer der findes stykvis, i pakker eller kartonner, så lageret udnyttes optimalt. 

AGV'er: Fremtidens logistikrobotter
Automated Guided Vehicles (AGV'er) spiller en central rolle i logistikken på NAU. Disse mobile robotter automatiserer transport og håndtering af varer fra centrallageret til de enkelte vareforsyningsrum tæt på den enkelte afdeling. AGV'erne er udstyret med avancerede sikkerhedssensorer, der sikrer sikker drift i blandede miljøer med både mennesker og maskiner.

Testning og forberedelse
Frem til åbningen er personalet i gang med at teste systemet grundigt for at sikre, at der ikke opstår uventede problemer. På rundturen var håndværkere stadig i fuld gang med at rigge alt til, herunder at gøre vaskehallen klar til alle de vogne, som AGV'erne kører rundt med.

Vaskehal til AGV'er under opbygning i Hospitalsbyen.
Vaskehal til AGV'er under opbygning i Hospitalsbyen.

Humor og arbejdsglæde
Under besøget var der en levende og munter tone på arbejdspladsen. Alle arbejdede med godt humør, og selvom alt er nyt, gik de til arbejdet med stor entusiasme. Det er tydeligt, at lageret er en væsentlig afdeling, og hvis en AGV stopper i et trafikalt knudepunkt, som fører fra centrallageret til selve sygehuset, stopper alt – det er en central nerve i hele hospitalets drift. Nøjagtig som i Limfjordstunnellen, så er der to rør fra lageret til selve sygehuset, selvom man egentlig kun har brug for ét af rørene til normal hospitalsdrift. Der skal ikke herske nogen tvivl – lageret er en særdeles vigtig del af den store arbejdsplads. Endnu har Michael ikke mødt udfordringer med implementering af de automatiserede vogne.

Udfordringer og løsninger
En af udfordringerne i det nye centrallager kan blive pladsmangel, da det ventes at kræve ekstra mandetimer for at sikre, at varerne er tilgængelige, når de efterspørges. Derudover er der strenge hygiejnekrav, især for madvogne, som kun må være undervejs i maksimalt 30 minutter – og i nogle af de fjernest liggende afdelinger vil selve transporten tage 16 minutter og det giver personalet 14 minutter til at få maden videre til patienterne.

Fremtiden for Hospitalsbyens logistik
Med åbningen af nye afdelinger, herunder nuklearafdelingen i september 2025 og røntgenafdelingen i november 2025, vil der blive ansat 20 ekstra medarbejdere til at håndtere de mange paller med varer, der skal fordeles på hospitalets 35 etager. Den store åbning for patienter vil ske i januar 2026, hvor centrallageret skal levere varer til alle – og ikke som nu kun til få afdelinger herunder Steno Diabetescenter. Når alle er flyttet ind, vil opgaven være holde styr på brikker og sørge for vedligehold af briksystemet både i Hospitalsbyen og på Hobrovej.

Rundturen i Hospitalsbyen gav et imponerende indblik i logistikken - et komplekst og avanceret system, der sikrer effektiv varehåndtering og leverance til patienterne.