Region Midtjylland saver løs på deres egen gren

Regionens ansættelsesstop truer AUH-ansattes arbejdsmiljø og patientbehandlingen, skrev FOA Århus formand Mette Fuglsig Schjødt i dette debatindlæg, som Jyllands-Posten bragte 8. november 2023:

I FOA Århus frygter vi for de ansattes arbejdsmiljø, efter Region Midtjylland har indført et såkaldt kvalificeret ansættelsesstop, der også rammer Aarhus Universitetshospital, AUH.

Ansættelsesstoppet er absurd i en situation, hvor personalemangel allerede nu betyder, at AUH vanskeligt kan nå at behandle alle patienter til tiden. Ubesatte stillinger betyder, at personalet allerede inden ansættelsesstoppet har et belastet arbejdsmiljø, hvor de har alt for travlt og derfor løber urimeligt stærkt i forsøget på, at levere en ordentlig patientbehandling. Og nu må hospitalets afdelinger så ikke længere ansætte nye kolleger i de ledige stillinger.

FOA Århus er bekymrede for, at belastningerne samtidig betyder, at personale søger væk til andre arbejdsområder. Og når det sker samtidig med, at de berørte afdelinger ikke umiddelbart kan genbesætte stillingerne, så vil belastningerne stige endnu mere for dem, der stadig holder ud.

Det skader alt sammen arbejdsmiljøet her og nu – og lige om lidt - så det bliver sværere at fastholde personale. Tilmed er der en overhængende risiko for, at arbejdspladsernes ry lider skade, og at det dermed bliver endnu vanskeligere, at rekruttere til de sundhedsuddannelser, som skal sikre fremtidens arbejdskraft på området.

Ansættelsesstoppet påvirker derfor regionens muligheder for at levere ordentlig patientbehandling i en negativ retning på både kort og langt sigt – regionens ledelse presser motorsaven gennem den gren, som de selv sidder på.

I stedet bør regionspolitikerne klart fortælle regeringen, at regionen ikke kan levere den patientbehandling, som skiftende regeringer og folketing har besluttet, hvis ikke regeringen lige nu letter på den bugnende statskasses låg.

En uvidende kan selvfølgelig godt vedtage med sig selv, at han vil købe en spritny Tesla for 150.000 kr., og så må bilforhandleren jo fortælle ham, at det ikke kan lade sig gøre.