SOSU-assistent får over 500.000 kr. efter faldskade

En skade betyder, at en SOSU-assistent ikke længere kan arbejde fuldtid. Efter FOA Århus vandt en ankesag får hun godt en halv million kroner for tab af erhvervsevne.

Social- og sundhedsassistent Gitte Stærk arbejder på Høskoven, et bo- og dagtilbud for senhjerneskadede, der hører under Region Midtjylland. I 2015 kom hun alvorligt til skade, da hun skulle hjælpe en borger på toilettet. Borgeren var ved at falde, social- og sundhedsassistenten forsøgte at forhindre det, og så faldt begge hen over en stol.

Siden faldet har Gitte Stærk haft så stærke smerter midt på ryggen, at hun har måttet gå ned fra 37 til 30 timer. Hun har også en såkaldt § 56-aftale, så hende arbejdsgiver får en økonomisk kompensation, fordi hendes kroniske tilstand betyder, at hun ofte er syg.

Alligevel mente Arbejdsskadestyrelsen, der i dag hedder Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, ikke at ulykken var en arbejdsskade, der begrænsede hendes erhvervsevne.

- Det havde jeg det frygteligt med; det var som om, de ikke troede på mig, og jeg havde aldrig klaret at gøre noget ved det alene, siger Gitte Stærk, der er meget tilfreds med den hjælp hun har fået i FOA Århus.

- Det har simpelthen været så fint – også, at det har været den samme, som har hjulpet mig gennem hele forløbet, fortæller hun.

FOA Århus ankede Arbejdsskadestyrelsens afgørelse til Ankestyrelsen, der nu har ændret den, så social- og sundhedsassistenten får erstatning for at have mistet 20% af sin erhvervsevne, hvilket betyder, at hun får godt 500.000 kr. Der er tale om et engangsbeløb, der er skattefrit.

- Jeg vidste ikke, hvad den slags giver - det kunne lige så godt være 50.000 kr. Så jeg er glad for beløbet, og glad for at jeg fik ret, understreger Gitte Stærk.