Om jobbet - buschauffør

Som buschauffør skal du både holde øje med trafikken og passagerne. Det kan være et krævende job, men du er også i kontakt med mange mennesker.

Der stilles store krav til at arbejde som buschauffør i den kollektive trafik. Først og fremmest skal du kunne manøvrere bussen gennem trafikken så hverken passagerer eller medtrafikanter udsættes for fare. Og samtidig sikre, at køreplanen overholdes. Dette kan ofte være et problem, da køreplanerne ikke altid er tilpasset virkeligheden.

Som buschauffør kommer du hver dag i kontakt med mange mennesker. Du skal derfor også være serviceminded og kunne tackle mange forskellige situationer. Det kan være passagerer der er sure – enten fordi bussen er forsinket eller de bare har en dårlig dag. Eller det kan være passagerer, som skal have hjælp til at finde deres bestemmelsessted.

Som buschauffør skal du også sørge for ro og orden i bussen og måske bede passager, der ikke retter sig efter anvisninger, om at forlade bussen. Og du skal også sikre, at de passagerer der stiger på har gyldig rejsehjemmel.

Arbejdstiden er ofte uregelmæssig og fordelt over hele døgnet og foregår også på søn- og helligdage.
 
Udover buschauffører omfatter faggruppen også trafikkontrollører og driftsassistenter.

Trafikkontrollører udfører arbejdsopgaver i tilknytning til busdriften. Det kan være trafikovervågning, vedligeholdelse af trafikinformationssystemet, billetkontrol kontakt til myndigheder m.v.

Driftsassistenter er beskæftiget med f.eks. kundebetjening, salg af rejsehjemmel, trafikinformation og vejledningsfunktioner.