Særligt til tillidsvalgte

Ansatte på offentlig overenskomst

For tillidsvalgte: Alt om udlicitering

En udlicitering vil påvirke jeres arbejds- og ansættelsesforhold, og måske koste stillinger. Men I KAN, sammen med den lokale FOA fagforening, påvirke resultatet. Organiser jer, så snart politikere begynder at tale om udlicitering som en mulighed.

Der et tale om udlicitering når kommunen/regionen indgår en kontrakt med et privat firma om at løse en kommunal/regional arbejdsopgave, der hidtil har været udført af kommunalt eller regionalt ansatte. Udlicitering sker typisk inden for rengøring, ældrepleje, kantinedrift eller ejendomsdrift.

Udlicitering ofte er en spare-øvelse. Kommunen vil have opgaven løst til en lavere pris. Når private firmaer skal løse opgaven til færre penge og stadig tjene penge på det, kan det gå ud over medarbejderne og borgerne. Tempoet stiger, der kommer flere deltidsansættelser og flere ufaglærte. Måske bliver kvaliteten i jeres arbejde forringet. Det viser erfaringen. Det er ikke altid tilfældet, men risikoen er der. En udlicitering kan påvirke, hvor I arbejder, hvad I arbejder med, hvem jeres chef og kollegaer er, jeres løn og ansættelsesvilkår, arbejdsmiljøet, kvaliteten af arbejdet og kan også koste stillinger.

Klik på kasserne herunder for at lære mere om de forskellige faser i en udlicitering, og hvordan du og dine kolleger kan gøre jeres indflydelse gældende.