Dagplejere tilgodeset i inflationspakke: 50 millioner på vej
Standardfradraget for dagplejere hæves i hele 2023. Det fremgår af den nye aftale om inflationspakke. Vigtigt, at dagplejernes nødråb er blevet hørt, siger Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA.
Efter at have været hårdt udfordret på økonomien på grund af de stigende priser, kan dagplejere og private børnepassere landet over nu se frem til en økonomisk håndsrækning. De er nemlig langt om længe blevet tilgodeset i den netop indgåede aftale om inflationshjælp med en pulje på 50 millioner kroner.
”Dagplejerne har stået alene med de stigende udgifter til driften af deres dagpleje, og mange er virkelig blevet hårdt klemt på deres privatøkonomi. Derfor er jeg simpelthen så glad for, at dagplejerne er tænkt med ind i inflationspakken,” siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen.
Helt konkret bliver der afsat en pulje, som bruges til en midlertidig forhøjelse af dagplejernes såkaldte standardfradrag, som de får for selv at skulle dække udgifterne til driften af dagplejen. I dag er fradraget på 60 procent, og det forhøjes i hele 2023 til 68 procent. For den enkelte dagplejer vil det betyde en forskel på omtrent 600 kroner om måneden.
”Det er en virkelig vigtig hjælp, som kommer i ellevte time. Mange dagplejere har været så pressede, at de har overvejet, om de var nødt til at forlade faget, selv om de elsker deres arbejde med de små. Vi ved også, at dagplejen er topscorer i forældretilfredshed blandt dagtilbud. Det er så vigtigt, vi værner om dagplejen, for det er et professionelt tilbud af høj pædagogisk kvalitet, som vi skal sikre, at forældrene fortsat kan vælge til deres børn,” siger Kim Henriksen.
FOA har i over et år kæmpet indædt for at få både politikerne på Christiansborg og i kommunerne til at forstå dagplejernes udfordringer. At de ikke har kunnet skrue ned for varmen, spare på maden til børnene eller slukke lyset, netop fordi de driver dagplejen fra deres eget hjem, og selv står for indkøb til børnenes måltider.
”Dagplejerne selv har også været på gaden under valgkampen op mod folketingsvalget, og været ude at konfrontere kandidaterne med, hvor store økonomiske udfordringer, de stod med. Det ved jeg også har gjort stort indtryk på politikerne, så det er meget glædeligt, at deres nødråb er blevet hørt,” siger Kim Henriksen.