Materialer fra konferencen Forandring og forankring

På konferencen Forandring og Forankring om tilstanden på daginstitutionsområdet deltog 120, der repræsenterede de pædagogiske medarbejdere på feltet, konsulenter, forskere og undervisere på uddannelserne samt andre interesserede.

Konferencen var bygget op omkring rapporten ”Forandring og Forankring” Der er udarbejdet af Unni Lind, Jan Simon Petersen og Søren Smith fra FOAs pædagogiske udviklingsfond og er udgivet i samarbejde med UCC.

Unni Lind fortalte om rapporten, der har forsøgt at tage temperaturen på daginstitutionsområdet. Daginstitutionerne indtager en central og selvfølgelig del af velfærdstatens tilbud til borgerne, og samtidigt er området rykket frem på den politiske og forvaltningsmæssige dagsorden. Daginstitutionerne er delagtiggjort i de omfattende forandringsprocesser, der kendetegner velfærdsinstitutionerne i disse år. Forandringsprocesser, hvor også medarbejderne har bidraget aktivt.

Tilstanden er imidlertid også kendetegnet ved en række dilemmaer. En situation, som egentlig synes logisk, når daginstitutionsområdet undergår så store forandringer som det er tilfældet. 

Download Unni Lunds oplæg her

Herefter var konferencen bygget op om 4 temaer som blev fremlagt af Agi Csonka fra EVA, Rasmus Willig fra RUC, Anja Stanek ligeledes fra RUC og Ole Henrik Hansen fra Århus Universitet. De talte om:

  • Daginstitutionerne som velfærdsinstitutioner
  • Ledelse af pædagogiske institutioner
  • Skolens betydning som pædagogisk grundfigur for daginstitutionsområdet
  • Den pædagogiske faglighed og pædagogik for små børn

Download Anja Staneks oplæg her

Download Agi Csonkas oplæg her

Download Rasmus Willings oplæg her

Indimellem afholdes cafemøde med Peter Mikkelsen fra UCC som vært og konferencen afsluttedes med et smagsdommerpanel bestående af Stig Brostrøm fra Århus Universitet, Steen Nepper ligeledes fra Århus universitet og Jan Kampmann fra RUC. Her var ordstyreren Søren Smidt fra UCC.

Vært på konferencen var Jan Simon Petersen fra FOA - download powerpoint fra konferencen her 

Rapporten ”Forandring og Forandring” kan bestilles eller downloades her (søg på 'forandring')