Pressemeddelelse

FOA: Nye overenskomster giver godt afsæt

Der er flere ting i den nye industri-overenskomst, der er værd at glæde sig over, mener FOA.

"Overenskomsten i industrien er traditionelt retningsgivende for hele arbejdsmarkedet, og derfor kikker også vi i FOA mere end almindeligt interesseret til resultatet," siger FOAs formand Dennis Kristensen.

 

"Jeg hæfter mig ved, at der er forbedringer over en ret bred front. Ikke bare stiger mindstelønnen med seks kroner i timen i perioden. Det antyder, at tiden med magre overenskomstforlig er ved at være forbi. Men der er også nogle fine ambitioner om ny satsning på uddannelse og kompetenceløft. Dagsordenen om at gå fra ufaglært til faglært vil også præge de offentlige forhandlinger om præcis et år, hvor FOA vil gøre forsøget på at få de ufaglærte offentlige jobs gjort faglærte. Det er godt at konstatere, at fagbevægelsen er i fin takt på spørgsmålet, og industriens nye aftale lægger også i den grad op til, at regeringen nu leverer ved de kommende trepartsdrøftelser om voksen- og efteruddannelse," siger Dennis Kristensen.

 

Resultatet fra industriens område kan ikke overføres direkte til FOAs privatansatte medlemmer hos fx private hjemmepleje-firmaer. Men på det såkaldte normallønsområde går FOA nu meget snart i gang med konkrete forhandlinger.

 

"Der er nu lagt et spor hos industrien. Det er med seks kroner mere i timen for de lavest lønnede, der er et positivt uddannelsessigte, og der er også øget fokus på fritvalgs-ordninger, på børnefamilier og nye seniorbestemmelser. Det ser klart mere ambitiøst ud end de sidste par overenskomst-forlig. Det er et tegn på, at vi har lagt krisen bag os. Det er et godt afsæt for de videre forhandlinger, der nu skal forhandles den kommende tid," mener Dennis Kristensen.