Ny retningslinje: Mundbind på far og mor

Ifølge nye retningslinjer bør forældre bære værnemidler, hvis de træder indenfor i børnenes dagtilbud. En tiltrængt beskyttelse af pædagogisk personale, kalder sektorformand Kim Henriksen tiltaget.

Aflevering og afhentning af børn bør foregå i det fri, og skal forældrene alligevel inden døre i børnenes dagtilbud, bør de have enten et mundbind eller visir på. Sådan lyder en ny og ”kraftig anbefaling” fra Børne- og Undervisningsministeriet i de netop opdaterede retningslinjer til forebyggelse af corona-smitte på dagtilbudsområdet, som gælder allerede fra i dag.

”Nu gælder det om at få spredt det gode budskab som en løbeild. Både blandt dagplejerne og det pædagogiske personale i vuggestuer og børnehaver har der været en stigende bekymring i takt med stigningen i smittetrykket, og når åbne dagtilbud er en forudsætning for at holde store dele af arbejdsmarkedet i gang, skylder vi også at passe på dem, der passer på børnene,” siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen.

De nye anbefalinger omfatter ikke kun mor og far, men også alle andre besøgende i dagtilbud såsom bedsteforældre og babysittere og gælder mere konkret, hvis det er vanskeligt at holde afstand ved aflevering og afhentning indenfor. I de generelle anbefalinger betragtes behørig afstand som to meter.

Rykket ind med kulden
Selv om nogle kommuner og flere institutioner i forvejen har opfordret forældrene til at bære mundbind og visir, er det vigtigt, at det nu er kommet med i de centralt udmeldte retningslinjer. For alle har krav på den beskyttelse, og jo klarere retningslinjerne står, jo bedre, mener Kim Henriksen.

”Den nye anbefaling kommer ikke et sekund for tidligt. Her i de kolde måneder er der ofte behov for, at forældre går med ind og hjælper de mindste ud af vintertøjet, og aktiviteterne med børnene er også rykket ind til forskel fra i de lune måneder, hvor meget af det foregik i det fri. Derfor rykker den daglige dialog om børnene også indenfor. Der skal både dagplejerne, det pædagogiske personale og de andre børn beskyttes mod smitte,” siger sektorformanden.

Corona-rengøring er forsat et pres
Mens han glæder sig over de nye retningslinjer for mundbind, peger han på, at corona-virussen fortsat på andre måder skaber store udfordringer inden for det pædagogiske område. Blandt andet er dagplejerne i en række kommuner voldsomt pressede af de mange krav til rengøring, som virussen har ført med sig.

”Vi havde gerne set en central aftale, der på tværs af landets kommuner kunne afhjælpe problemerne. Desværre har KL fastholdt, at løsningen skal findes i hver enkelte kommune. Vi må konstatere, at det er så ikke alle kommuner, der tager den opgave på sig,” siger Kim Henriksen, der fortsætter.

”Derfor vil jeg inderligt opfordre til, at de, der endnu er i klemme, tager fat i deres nærmeste leder, deres tillidsrepræsentant og lokale FOA-afdeling. For selv om det går den rette vej med udrulning af vaccinerne, er vi endnu et stykke fra at være igennem corona-krisen,” siger Kim Henriksen.