FOAs formand: Ankestyrelsen skal holde sig fra vores overenskomster

Det er uholdbart og på tværs af den danske aftalemodel, når Ankestyrelsen direkte fortolker og underkender FOAs overenskomster i deres vejledninger til kommunerne. Så klart er budskabet i et brev, som FOAs forbundsformand Mona Striib har sendt til social- og ældreminister Astrid Krag.

”Jeg skriver til dig, for at bede dig, og ministeriet, gribe ind overfor Ankestyrelsens ageren på området for Borgerstyret Personlig Assistance, BPA.”

Sådan lyder indledningen i et brev, som Mona Striib, der er FOAs forbundsformand, mandag sendte afsted til social- og ældreminister Astrid Krag. Brevet blev afsendt som kulminationen på længere tids kamp mellem FOA og Ankestyrelsen om BPA-området. 

Ifølge Mona Striib går Ankestyrelsen ind i en direkte fortolkning af FOAs overenskomster i deres afgørelser på området, og i nogle tilfælde vejleder de kommuner til, at overenskomsterne ikke skal følges. 

”Det haster med en løsning af problemet, og derfor håber jeg, at social- og ældreministeren griber hurtigt ind. Når en statslig styrelse på den måde går på tværs af vores overenskomster, så er det et  uholdbart brud med den danske aftalemodel,” siger Mona Striib. 

Det er på ingen måde rimeligt
Ankestyrelsen vejleder blandt andet kommuner i, at overenskomstbestemmelser om honorering af rådighedstimer og overarbejdsbetaling ikke skal følges på BPA-området, fortæller Mona Striib. 

”Det er altså basale aftaler om medarbejdernes ret til løn for udført arbejde, som Ankestyrelsen vejleder kommunerne i at se bort fra, og det er på ingen måde rimeligt.

Vi har flere gange forsøgt at få en dialog med Ankestyrelsen om problemet, men de er ikke til at få i tale,” siger Mona Striib.

I brevet beder FOAs forbundsformand derfor ministeren om at indskærpe tre konkrete ting overfor Ankestyrelsen:

  • Styrelsen bør prioritere en åben og konstruktiv dialog med arbejdsmarkedets parter, herunder besvare spørgsmål fra fagforbund, på lige fod med deres vejledning af kommuner.
  • Styrelsen bør besvare, og i rimelig omfang imødekomme henvendelser fra arbejdsmarkedets parter herunder med ønske om drøftelser af principielle problemstillinger i Ankestyrelsens ageren.
  • Styrelsen skal afholde sig fra at vejlede kommuner om fortolkning af overenskomstbestemmelser.

 Læs brevet i sin fulde længde her