"Der er ingen medarbejdere i ældreplejen, som går på arbejde for at svigte borgerne eller for at tale grimt om borgere eller pårørende. Det er en klar konsekvens af en presset ældrepleje,” siger Mona Striib.

Skjulte optagelser viser grumme konsekvenser af besparelser på ældrepleje

Ekstra Bladet har offentliggjort billeder fra skjult kamera på plejecenter, som viser en kritisabel behandling af en ældre. Grimme optagelser må ikke resultere i mistillid mod frontpersonalet, mener FOA-formand.

Mandag aften offentliggjorde Ekstra Bladet skjulte optagelser fra et plejecenter i Aarhus. Optagelserne viser et svigt af en ældre borger. Et svigt som ikke må ske, mener forbundsformand i FOA Mona Striib.

”Det er ubehagelige billeder og den behandling, den ældre får, kan ikke forsvares,” siger hun.

Men det er for lidt og for let bare at se på optagelserne og dømme medarbejderne, mener hun.

”VI bliver nødt til at se på de bagvedliggende årsager til svigtet. For i Aarhus har man, som i mange andre kommuner, år efter år sparet på ældreplejen, og det påvirker medarbejdernes arbejdsmiljø og i værste fald den pleje og omsorg, de ældre får.”

”Der er ingen medarbejdere i ældreplejen, som går på arbejde for at svigte borgerne eller for at tale grimt om borgere eller pårørende. Det er en klar konsekvens af en presset ældrepleje,” siger Mona Striib.

Ingen grund til mistillid

Hun har en klar besked til de pårørende til ældre på plejecentre.

”Det her eksempel må ikke resultere i, at man som pårørende har mistillid til de medarbejdere, som dag efter dag gør deres ypperste for at levere en god og værdig pleje og omsorg til vores ældre,” siger hun.

Optagelser må ikke bringes

Optagelserne er filmet af TV2 og skulle bruges til en dokumentarudsendelse om forholdene på plejecentret Kongsgården i Aarhus. Byretten i Aarhus nedlagde dog før på året forbud mod at vise optagelserne – en afgørelse som Vestre Landsret stadfæstede den 30. juni.

Alligevel har Ekstra Bladet valgt at bringe optagelserne.

”Optagelserne bidrager ikke med andet til debatten end til at eskalere den. Lokale og landsdækkende medier har i forvejen bragt artikler og tv-indslag om forholdene på stedet gennem flere omgange og i flere år.”

”Det har allerede haft konsekvenser for ledelsen og medarbejderne. Medarbejderne på plejecentret fortjener ikke denne klapjagt, men ro til at forbedre forholdene,” siger Mona Striib.

Skjult kamera er forkert vej at gå

Hun advarer både pårørende og medier om at bruge skjulte optagelser til at dokumentere problemer.

”Der er andre metoder, som tegner et bedre billede af tilstanden på plejecentrene og som retter fokus mod de, der har det reelle ansvar; De politikere som vedtager budgetter, som sparer på ældreområdet.”

”Når man bruger skjult kamera, rettes fokus mod den enkelte medarbejder og mod konsekvenserne af problemet frem for årsagerne. Som medarbejder skal man kunne tage på arbejde uden at frygte, at man bliver overvåget,” siger hun.

Klagemuligheder skal synliggøres

I denne sag har de pårørende ikke følt sig hørt, mener Mona Striib.

”Hverken af ledelsen på plejecentret eller af de lokale politikere. Derfor har de ikke følt, at der har været andre valg end at gå til medierne, mener Mona Striib.

”Men der findes andre veje. Der findes et ældretilsyn under Styrelsen for Patientsikkerhed, som man som pårørende kan gå til, men denne sag viser også, at klagemulighederne for pårørende skal  gøres mere synlige,” siger Mona Striib.

Ældreområdet skal gentænkes

Sagen fra Kongsgården er én blandt flere, som er i mediernes søgelys netop nu.

Og det aktuelle fokus bør give anledning til en omorganisering af hele ældreområdet, har formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann tidligere udtalt.