"Hvem skal man tale med for at få ligeløn?"

Sådan lyder spørgsmålet i en video fra Ligelønsalliancen i anledning af Kvindernes Kampdag. Og svaret er politikerne på Christiansborg, understreger FOA-formand Mona Striib.

Med parykker i pangfarver og glimt i øjet spørger drag queenen Jumbo Jette og hendes veninde helt almindelige danskere, hvorfor vi stadig har en lønforskel på over 13 procent mellem mænd og kvinder. Og hvad vi skal gøre ved det.

Det gør de i anledning af Kvindernes Kampdag, hvor Sundhedskartellet, BUPL, Socialpædagogerne og FOA, partnerne bag Ligelønsalliancen, vil have danskerne til hjælpe med til at råbe politikerne op.

For de gedigne lønforskelle mellem mande- og kvindefag skæmmer fortsat danskernes lønsedler, selv om vi i mere end 40 år har haft en ligelønslov herhjemme. Samtidig vil der gå mere end 50 år, før vi får ligeløn herhjemme, hvis vi bare lukker øjnene for problemet.

Lige uddannelser – ulige løn
”Det er helt skævt, at vi i dagens Danmark fortsat skal opleve, at ansatte i de typiske kvindefag bliver aflønnet langt ringere end ansatte i klassiske mandefag. Det er resultatet af et forældet kvindesyn, som vi må og skal have gjort op med,” siger forbundsformand i FOA Mona Striib.

Selv om der ligger lige lange uddannelser bag, kan der være lønforskelle på både 10, 20 og op mod 30 procent mellem mande- og kvindefagene. Og det lader danskerne generelt til at være imod. I hvert fald viser en befolkningsundersøgelse, som Epinion har gennemført for Ligelønsalliancen, at 77 procent af danskerne mener, at politikerne bør prioritere at gøre noget ved lønforskellen mellem mande- og kvindefag. 

Ligelønsalliancen har flere gange appelleret til medlemmerne af Folketinget om at oprette en særlig ligelønspulje for at mindske løngabet. Flere partier har efterfølgende stillet lovforslag om at oprette en sådan pulje, uden at forslaget dog er blevet vedtaget.

Pilen peger på politikerne 
Men det er ikke – som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen afviser appellerne med – muligt at løse problemet gennem overenskomstforhandlingerne. 

”Godt nok rejste lønmodtagerne et fælles krav om en ligelønspulje ved OK18, som arbejdsgiverne imødekom. Det var virkelig en vigtig sejr for ligelønskampen. Men løngabet er alt for stort til at kunne lukkes ad den vej. Derfor må nutidens politikere rette op på fortidens synder og gøre deres til at afskaffe uligelønnen,” siger Mona Striib.

Se faktaark om ligeløn