Børnehuset Lyngholm, Farum
Foto: Kost og Ernæringsforbundet

Kartoflen i centrum på årets maddag

Mere end 300 daginstitutioner landet over vil 12. september være ”Sammen om Maden” – en temadag med fokus på sund og velsmagende kost til børnene. I år med kartoflen i hovedrollen.

Med tilbehør som kalkunbacon, spinat og hvidløg eller græskar og kerner kommer mere end 27.000 børn i dagtilbud rundt omkring i landet til at være fælles om det samme måltid - kartoffelsuppe. Det sker, når Kost og Ernæringsforbundet i samarbejde med FOA afholder årets maddag ”Sammen om Maden”.

Eventen markerer værdien af det sundhedsfremmende, velsmagende fælles måltid i daginstitutionerne, hvor også det legende og pædagogiske perspektiv inddrages. Og værdien er stor. Godt halvdelen af de danske institutioner har faste madordninger og mange børn får dækket op mod 70 procent af deres energibehov fra måltider i deres dagtilbud. Samtidig er det i de tidlige år af livet, de gode madvaner skabes.

Fælles mad for større lighed
”Måltiderne i daginstitutionerne lever op til de officielle kostråd og sikrer børnene end sund og varieret kost. Det er et afgørende fundament for, at børnene udviklingsmæssigt trives og har energi til leg og læring. Derfor så vi gerne, at endnu flere af institutioner indførte fast madordning. Det er også en god forudsætning for at udligne sociale forskelle børnene imellem,” siger formand for Kost- og Servicesektoren i FOA Pia Heidi Nielsen.

At det netop er kartoflen, der er valgt som årets hovedingrediens, skyldes, at kartoflen er særligt næringsrig og vitaminholdig. Samtidig indgår den i forvejen i en stor del af danskernes kost. Som led i maddagen modtager institutionerne derfor opskrifter på såvel kartoffelsuppe og -brød samt tilbehør.

Lær og leg med maden
Sammen om Maden har også et pædagogisk sigte, så ud over opskrifter beskriver materialet, hvordan børnene kan inddrages i tilberedningen ved eksempelvis at hakke krydderurter, skrælle grøntsager eller ælte brød.

Madglæde skabes også gennem leg, og kartoflen kan bruges til en række lege og eksperimenter, som institutionerne også får beskrevet i et hæfte. Heri lyder nogle af forslagene, at børnene kan lave kartoffeltryk, spille kartoffelrøver, eller bruge en kartoffel som batteri.

Det er ikke længere muligt at tilmelde sig arrangementet. Men for de, der alligevel vil deltage, kan materialet downloades her: