Sosu-assistenterne Helle Larsen og Pernille Nygaard (TR)
Social- og sundhedsassistent Helle Larsen (tv.) er overordentlig tilfreds med sin tillidsrepræsentant Pernille Nygaard, der tager sig af stort og småt for kollegerne på Plejecentret Ortved.
Foto: Jørgen True

Min tillidsrepræsentant er super

Tillidsrepræsentantens rolle er et tema under de kommende overenskomstforhandlinger. Hvis parterne smutter forbi plejecentret Ortved, kan de få et godt bud på, hvordan rollen udfyldes til gavn for arbejdspladsen.

Social- og sundhedsassistent Helle Larsen fra Plejecentret Ortved i Ringsted Kommune er glad for sin tillidsrepræsentant (TR), Pernille Nygaard.

Superglad, siger hun, blandt andet fordi Pernille lige har forhandlet en ny helligdagsordning igennem, som giver Helle flere fridage i julen, end hun havde regnet med.

”Før i tiden kørte vi bare vores rul, nu bliver vagtplanen lagt åben ud, så man kan ønske fridage og arbejdsdage,” siger Helle Larsen til Fagbladet FOA.

Læs også: Sådan får du en TR

Plus med TR
I en længere periode har medarbejderne på plejecentret ikke haft en tillidsrepræsentant, så det har været mærkbart, at Pernille Nygaard har påtaget sig hvervet.

”Det er et stort plus, at vi har fået en tillidsrepræsentant. Som medarbejdere har vi brug for en, der taler vores sag. Fællestillidsrepræsentanten er alt for langt væk.” siger Helle Larsen.

Ved de kommende overenskomstforhandlinger skal tillidsfolkenes arbejde som repræsentanter for de ansatte diskuteres.

FOA og de andre fagforeninger i Forhandlingsfællesskabet vil stille en række krav til forbedringer af tillidsvalgtes arbejdsvilkår, mens kommuner og regioner forventeligt vil kræve færre af ansatte med tillidshverv og have et opgør med deres rolle som kontrollanter.

Vigtigt med opbakning
FOA har cirka 11.200 medlemmer med tillidshverv, det vil sige arbejdsmiljørepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter, tillidsrepræsentanter og – suppleanter.

Pernille Nygaard er forholdsvis ny blandt FOAs cirka 4500 tillidsrepræsentanter. Kun et halvt års tid har hun fungeret i rollen, som hun først fik efter kampvalg.

”Heldigvis fik jeg et overbevisende mandat. Som tillidsrepræsentant skal man have opbakning fra de fleste af sine kolleger,” siger Pernille Nygaard.

Tidskrævende hverv
Kollegerne kommer til hende med alle mulige sager, og det opfordrer hun dem også til.

”Jeg skelner ikke mellem, om folk kommer med et problem om arbejdspres eller med en lønseddel, der skal tjekkes. Nogle gange handler det bare om at kunne snakke med en, man føler sig tryg ved.”

Pernille Nygaard deltager også som bisidder i samtaler, når medarbejderne beder om det, og hun medvirker ved ansættelse af nye medarbejdere og ved opfølgningssamtaler med de nyansatte. Derfor rækker de to timer, der er afsat til tillidshvervet ikke altid.

”Men jeg har en meget fleksibel leder, og jeg har aldrig oplevet at få nej til noget. Jeg kan også tale i fortrolighed med hende, så vi kan tage nogle ting i opløbet.”

TR skal være god kollega
Pernille er meget vellidt i personalegruppen, og ingen er i tvivl om, hvem der er tillidsrepræsentant, fortæller Helle Larsen.

Hun anser det for meget vigtigt, at tillidsrepræsentanten også er en værdsat kollega.

”Pernille har hele pakken. Hendes faglighed er høj, og hun er en god sparringspartner. Jeg stoler 100 procent på hende, for jeg ved, at hun brænder for, at vi skal have en god arbejdsplads.”